Balance Sheet

Can i deduct Misc Exp (assets) from reserves to get accumulated profit for section 2 (22)(e) of Income Tax Act..

Replies (2)

Dear Pravin,

Wonderful question Brother....

The term "accumulated profits"  has not been defined in the Act

SC has held that the term should be understood in it's "commercial sense"

Sec 205 of Companies Act says that "Dividend cannot be paid out of accumulated profits unless current losses are made good."


In view of above I think IT WILL BE DEDUCTED...

dear pravin

what type of mise exp not mentioned

strictly speacking as per schedule VI requriments mise exp can't dedected reserves and also your question is not clarity what type of reserves either capital reserve or general reserve

if general reserve P&L account ( debit balance) may be adjusted otherwise it can't be adjusted

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details