Availing cenvat credit after taking abatement

My client is building residential premises in which it takes 75% abatement.

Can he take Cenvat Credit also on

i. Input goods

ii. Input services

& thereby reduce the tax liability ?

Replies (4)

If he avail abatment, he can't avail CENVAT to relevent transaction.

Notification 26/2012 clearly states, No Cenvat Credit shall be taken on inputs.

If assessee opt to avail the facility of abatement, then he can not avail the cenvat credit.

Construction of residential complex with 75% and 70% abatement depends on area and amount of unit under 26/2012 clearly says no input credit on inputs.that means he can avail input credit on input services and capital goods.It is not an abatement scheme it is a compounding scheme though named as abatement scheme.....

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details