Applicability of excise on shoe industry

there is an assessee who is manufacturing the chappals and shoes of MRP 299/-, the turnover is less than 1.5cr. wherther the excixe duty shall be applicable or not? Please state the section and clause where it falls

Replies (2)

I think it is applicable as

1) the limit is crossed

2) CETA also has classified the article under section XII and chapter 64

 

 

Join using facebook for our page

https://www.facebook.com/pages/Sampoorna/184315778304697

the limit is not crossed yet i.e. Rs 1.5cr, so why the duty is applicable, i read the refered clauses and chapters, there is no indication of applicability of tax there, the rate of duty is specified.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Trainee/ CMA Trainee

RMA And Associates LLP

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details