Applicability of Excise

is excise duty is applicable to job work/ labour charges? how and why? what is the rate applicable for the same? and also for what type of job work it is applicable and not applicable?

Replies (4)

hi,

if the process done by job worker amounts to maufacture then exicise duty is payable by job worker. Rule 10A of central excise valuation rules provides for valuation of such transactions. Exemption notification 214/86 is issued in this regard. Also refer case law Ujjagur prints-1988 SC.

AGRRED WITH HEMANT

 

& A NICE ONE KAPIL

Do remember that under exemption notification No. 214/86 the goods should be returned back within 180 days otherwise the jobworker is liable for duty payment.

I will agree with P. Bashista.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details