Advance for supply of goods

Dear Members

If company has received advance for supply of goods and the advance is lying unadjusted for more than one year, it is a 'deposit' under deposit rules, 2014.

Apart from DPT-3 filing, is there any other compliance needed?

Please advise.

Regards

CA CS Dipjyoti Majumdar

Replies (1)

When a trade advance remains unadjusted for over 365 days, it legally transforms into a deposit under the Companies Act, 2013. Aside from declaring it in Form DPT-3, the most critical issue is that it likely constitutes an illegal public deposit under Section 73 if it was received from a non-member. Necessary actions include executing an immediate refund or adjustment, reclassifying the amount in the financial statements, making mandatory disclosures in the Director's Report, facing adverse reporting by auditors under CARO 2020, and potentially filing for compounding of the offence to mitigate penal risks.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details