ABOUT TDS

Sir,

if any principle pays Rs. 20000 per month as stipend during article ship training then what will be TDS rate for tax dedeuction and in which section? 

Vikash Mangal

Replies (3)

Tax is not deductible because it does not attract any section

Eg. It cannot attract sec.192, because there is no employer-employee relationship

Vikash,

It has been held in the case of  Sudhir Kumar Sharma vs ITO [1983] 15 Taxmann 100 that stipend income is not taxable. Hence no TDS is required to be deducted.

No TDS is Deducted.as Not Specified Any Where in IT Act.........

 

and One Case of Sudhir Kuma Sharma I M Attaching Here.In That Stipend is Exempt Too......U/S 10 (16) in Year 1983.But It Withdrawn ( Not Sure Known The Year in That Exemption Withdrawn.)

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details