87a rebate

Dear frnds and experts, Please clarify me abt Tax rebate of Rs.2000/-. To whom al it is applicable ? Suppose a person whose taxable salary income after deductions u/s 10 and u/s 80 is Rs.4,92,000/- can I deduct Rs.2000 from the tax amount ? Thanks in advance.
Replies (3)

Hi Sridhar

As per Sec.87A An assessee, being an individual resident in India, whose total income does not exceed 500,000/-, shall be entitled to a deduction, from the amount of income-tax (as computed before allowing the deductions under this Chapter VIII) on his total income with which he is chargeable for any assessment year, of an amount equal to 100% of such income-tax or an amount of 2000/-, whichever is less.

As you mentioned 2000/- deduction from tax amount is allowed before allowing any deduction under chapter VIII

 

however this provision will be effective from AY 2014-15.

Thank u sir.. Wen should v deduct the same before adding the 3% cess on tax or after adding the 3% cess on tax ?

Before adding the 3% cess on tax.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details