80G Deduction for PM CARES Fund - 50%/100%?

Whether donation made to PM CARES fund is eligible for 50% deduction or 100% deduction?

Replies (24)
Quick Summary
This discussion clarifies the tax deduction eligibility for donations made to the PM CARES Fund. Initially, there was some confusion regarding whether donations qualified for a 50% or 100% deduction under Section 80G of the Income Tax Act. It has now been confirmed by the Ministry of Finance, through a Taxation Ordinance, that donations to the PM CARES Fund are eligible for a 100% deduction. Furthermore, the usual 10% limit on gross income for such deductions does not apply to the PM CARES Fund.

100% deduction is allowed as clarified by govt.
100 % deduction, if contribute to PMCARES
Deduction @ 100%
I think it is 50% since PM Care fund is registered as public charitable trust.
NO KARAN Y
IT IS 100% DEDUCTIBLE.
Any notification issued regarding this??
100% deduction is allowable in this case

Why notification do you expect a notification?
Are you not aware of the current situation?
As per the current scenario:

PMNRF operates from the Prime Minister’s Office, South Block, New Delhi-110011 and does not pays any license fee. PMNRF is exempt under Income Tax Act, 1961 under Section 10 and 139 for return purposes. Contributions towards PMNRF are notified for 100% deduction from taxable income under section 80(G) of the Income Tax Act, 1961. Prime Minister is the Chairman of PMNRF and is assisted by Officers/ Staff on honorary basis....

see the details in the following link...

https://pmnrf.gov.in/en/about

Very Rightly said. I appreciate your research work. But PM National Relief Fund and PM CARE Fund are 2 different fund and I know donation to PM NATIONAL RELIEF FUND qualifies for 100% deduction . But my concern is about PM CARES fund

Can 100% donation to PM Cares Fund be claimed as deduction under section 80G?

@ Mr Karan Singh.,
Yes... You are exactly correct. I wrongly taken the link...

Please be the following link...

https://pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=1608851


https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx%3FPRID%3D1608851&ved=2ahUKEwiBvuLY_sToAhUt7HMBHeG_DA0QFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw001j5YaYvciNi_hHhs2pTF&cshid=1585667456265
Sir, Question is still What is the amount of deduction will be availed by assessee ??

Is it 50% or 100% ???
Dear it's deductible 100%...
Https://www.cnbctv18.com/views/view-tax-relief-for-pm-care-pm-national-relief-funds-must-be-at-par-5587881.htm

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details