44AA and 44ADA

if an assessee opt for 44ADA Presumptive taxation but as per section 44AA he is required to maintain books of accounts.

but he opted for Section 44ADA,Do he still need to maintain books of accounts and need to show BS and PL in ITR ?
Replies (3)
Quick Summary
This discussion clarifies the interplay between Section 44ADA (presumptive taxation for professionals) and Section 44AA (maintenance of books of accounts). If you opt for 44ADA, you are generally exempt from the requirement to maintain detailed books of accounts under 44AA. Consequently, you typically do not need to show a Balance Sheet and Profit & Loss account in your Income Tax Return.

No if is opting 44ADA then he is not required to keep books of accounts under section 44AA
Not required to maintain books
Yes I agreed the above said replies.

But, keep details of the income source which is You will declare.
In case it's lesser value then questionable.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
06 October 2026
Assistant Manager - Audit and Compliance

Ravi K Jain & Co

Noida

Others

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details