40a (3) vs 40 (a) (ia) - form 3cd disclosure

When a payment more than Rs 20000 is made in cash, and if it is disallowed under Section - 40 A (3)  and Section - 40 a (ia) [TDS not deducted].

Then, my query is where to disclose such transaction? under 40 A (3)? or  40 (a) (ia)? or both?

Pl support your answer with any circular/ section/ etc whatever available

Replies (1)
As both are desperate sections you need to mention it under both clauses. Section 40(A)(3) speaks about payment to party incash above 20,000 it does not speak about TDS as payment could be anything it can be advances and can be any payment may not be subject to TDS also. But if TDS is applicable on same transaction and it is not deducted then need to mention under 40(a)(is)

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details