Time Limit for Deposit of GST under RCM

Is there any time limit for payment of  Service bill which is under RCM? If yes then can someone help me by providing me  the rule/ faq on the same ?

Suppose we have received one service bill in the month of Feb'23 . Can we pay the same in the month of May'23?

Replies (8)
Quick Summary
This discussion clarifies the time limits for depositing GST under the Reverse Charge Mechanism (RCM). Generally, the time of supply is the earliest of the date of payment or 60 days from the invoice date. If payment isn't made within these times, the date of entry in the recipient's books applies. Paying late incurs an 18% interest charge. The possibility of claiming Input Tax Credit (ITC) for RCM paid late, even after two years, is also discussed, provided a self-tax invoice is generated.

Book bill in Feb 23 and pay the rcm in may 23 with interest.

Time of supply for RCM Invoices -refer Section 13(3) of CGST Act. You can find remedy.

Dear Dip Naryan
As per Section 13(3) of CGST Act Supplies inbrespect of which tax is paid on RCM basis the time of supply shall be determined as under : EARLIEST OF FOLLOWING :
a) Date of Payment as entered in books by recipient or the date on which the payment is debited from Bank account, whichever is earlier.
b) 60 days from the date of issue of invoice by supplier.
Proviso : If it is not possible to determine the time of supply under clause (a) or (b) then it will Date of Entry in books of account of the recipient.

So as per your Query if you have not made the payment for the same then TIME OF SUPPLY WILL BE 60 DAYS FROM DATE OF invoice that means you can pay it by April 23. But if clause (a) is satisfied then then need to be deposited without interest on March GSTR 3B

Note : If you are paying the same in May then need to be deposit along with interest @ 18%
@ pankajrawat thanks nicely explained by you sir
Thanks ...
.

Thank you Rawat  sir .

 

If this rcm is paid two years late, can I get itc

DEAR KISHOR LULLA JI

ITS DEBATABLE !

YES IN CASE OF RCM PAID AGAINST INWARD SUPPLIES FROM URD CAN BE CLAIMED.

As per Section 31(3)(f) of CGST Act, Self Tax invoice need to be generated & in term of Rule 36 of cgst act one of the documentary proof to claim ITC is Tax Invoice. So in case if condition (a) under section 13(3) is not satified (payment not made) & no provision has been done for the same till date  then yes in my view after 2 year after genrating  Self Tax Invoice the rcm deposited cardit can be claimed.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details