TDS on rent of a building if rent is exactly Rs. 240000 per annum ? for F.Y 2020-21

Hello,

 

Do i need to deduct TDS on rent payable for rent of a commercial building, however the rent is exactly Rs. 2,40,000/- per annum....

im already deducting TDS to another landlord but rent payable for it is Rs. 45000 per month?

 

Do i need to deduct TDS for this landlord also???

 

Replies (2)
Quick Summary
This discussion clarifies the rules around deducting Tax Deducted at Source (TDS) on building rent for the financial year 2020-21. Specifically, it addresses whether TDS is applicable when the annual rent is exactly Rs. 2,40,000. The consensus, referencing Section 194-I of the Income Tax Act, is that TDS is only required if the annual rent amount *exceeds* Rs. 2,40,000. Therefore, if the rent is precisely Rs. 2,40,000, no TDS deduction is necessary for that landlord.

No....as the amount does not exceed 240000/- per annum..... kindly refer sec 194 I of Income Tax Act 1961
Tds @ 10% will be deducted only when amount of rent exceeds 2,40,000.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details