Sold shares and Purchased plot

Hello all,

One of my client sold Shares (Long term) and invested the same in Open plot.

Is he eligible for claiming capital gains u/s  54F?

 

Little bit urgent. Please help

 

Thank you.

Replies (1)

Investment in Open Plot: The client has invested in an "open plot", which typically refers to a vacant land without any construction. 

According to the Income-tax Act and relevant judicial precedents, an "open plot" or vacant land does not qualify as a "residential house' under Section 54F unless it is used for residential purposes or has a residential structure  on it. The exemption under Section 54F is specifically for investment in a residential house, not just any land. 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details