SECTION 80C

 Hey as per 80 C, "Any amount paid to keep the policy alive" is allowed as deduction. So you are paying to get the lapsed policy to become alive. So allowed as deduction.

 yes i think u can

Originally posted by :jagdishkumar Ratanlal Solanki
" Whether deduction is Allowed on late fee of LIc? "

 Some one says it is allowed. Some people argue it is not allowed. Again as per sec 80 c " Any amount paid to keep the policy alive". They didn't say premium paid. So Lee fee is allowed as deduction as for as i concern.

yes u can claim,lapsed policy premium also......

 both will be allowed as deduction :

Any sums paid or deposited in the previous year by the assessee —

 
As Life Insurance premium to effect or keep in force insurance on life of (a) self, spouse and any child in case of individual and (b) any member, in case of HUF. Insurance premium should not exceed 20% of the actual capital sum assured. 

thank you Mr. sunil ji for ur broad knowledge u had given here .........

 

yes premium under section 80C can be claimed even if it is for a lapsed policy

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
05 October 2026
Senior Accountant

Vision IT Peripherals Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details