Sale of Equipment by Service Provider

Service Provider “A” purchased a Loader in F.Y. 2008-09 & used the same in providing the out put services. Now “A” wants to sale the Loader & he availed the Depreciation of excise duty @ 2.5% per quarter & paid the excise duty. ( By cenvat Credit & rest y Cash – PLA). “A” is already registered in Excise as First stage dealer.

Now my query is though “A” is a service provider, he can raise the Excise Invoice?  If No, Please specify the procedure?

And If “A” can raise the Excise Invoice, can a buyer take credit of the duty?

Regards

Sushma Mevacha

Replies (5)

A can sell the loader on his commercial invoice,

for duty payment  and adjustment he has to approach to R/O with details of sales, if the buyer wants to avail the credit then A has to obtain the R/C no of buyer and ask R/O to issue a certificate of duty reversal/ payment by A in favor of buyer. 

A can annexe the certificate with invoice and buyer can take credit on the basis of this certificate. 

A Can raise an excise invoice since A is register in central excise as first stage dealer.... but buyer can not take credit of that duty..

II Proviso of Rule 3 (5) of Cenvat Credit Rules, 2004

 

 "Provided further that if the capital goods, on which CENVAT Credit has been taken, are removed after being used, the manufacturer or provider of output services shall pay an amount equal to the CENVAT Credit taken on the said capital goods reduced by the percentage points calculated by straight line method as specified below for each quarter of a year or part thereof from the date of taking the CENVAT Credit, namely:-(a) for computers and computer peripherals:

 

(i) for each quarter in the first year @ 10%

(ii) for each quarter in the second year @ 8%

(iii) for each quarter in the third year @ 5%

(iv) for each quarter in the fourth and fifth year @ 1%

 

(b) for capital goods, other than computers and computer peripherals @ 2.5% for each quarter."

 

 

Now my query is though “A” is a service provider, he can raise the Excise Invoice?  If No, Please specify the procedure?

 

 

 

No, you need not to issue excise invoice, just issue service tax invoice.

 

 

 

 

And If “A” can raise the Excise Invoice, can a buyer take credit of the duty?

 

 

 

A will issue service tax invoice and buyer can cenvat on the basis of such invoice.

 

 

Originally posted by : Pankaj Arora


A Can raise an excise invoice since A is register in central excise as first stage dealer.... but buyer can not take credit of that duty..

 

I agree with the first point point that A can issue excise invoice .

However the buyer can the avail the cenvat credit of the same as per Rule 3(6) of cenvat credit rules

 

Service Provider “A” purchased a Loader in F.Y. 2008-09 & used the same in providing the out put services. Now “A” wants to sale the Loader & he availed the Depreciation of excise duty @ 2.5% per quarter & paid the excise duty. ( By cenvat Credit & rest y Cash – PLA). “A” is already registered in Excise as First stage dealer.

- PLA is the duty account for "manufacturer" only, how he obtained PLA? 

 

Now my query is though “A” is a service provider, he can raise the Excise Invoice?  If No, Please specify the procedure?

And If “A” can raise the Excise Invoice, can a buyer take credit of the duty?

Regards

Sushma Mevacha

 

=========================================================================

 

Please reply the PLA clause , GAR7 chllan and PLA is not same thing. 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Trainee/ CMA Trainee

RMA And Associates LLP

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details