Return of Capital Goods Excise Entry

Sir,

I am getting a problem for entry of Excise Bill.

We have purchased a Capital Good in 07-08 for which we have taken CENVAT Credit. Now in 11-12 we are returning these product to the Vendor in lower price then that period.

What will be the excise duty I have to charge?

Current Price X 10.3%

           or

The amount of Excise duty we have taken at that time

Replies (3)

You have to charge excise duty based on the following rule 3 of Cenvat Credit Rules, 2004.  You have to reduce the excise duty credit taken @ 2.5% per quarter and the balance you have to charge in the invoice.

 

Basic Value = as agreed by the customer

ED = as per the calculation

VAT/CST = as applicable.

Provided [also] that if the capital goods, on which CENVAT Credit has been taken, are removed after being used, the manufacturer or provider of output services shall pay an amount equal to the CENVAT Credit taken on the said capital goods reduced by the percentage points calculated by straight line method as specified below for each quarter of a year or part thereof from the date of taking the CENVAT Credit, namely :-

(a) for computers and computer peripherals :

 

for each quarter in the first year @ 10%

for each quarter in the second year @ 8%

for each quarter in the third year @ 5%

for each quarter in the fourth and fifth year @ 1%

(b) for capital goods, other than computers and computer peripherals @ 2.5% for each quarter.]

Thank U Sir,

We have Purchased the Machinery in March,08 & till now we have not used it. We have taken credit tt that time Excise Duty Basic @ 16% = 1146552/- + EDu+cess.

Can U clarify me Pls. what I will charge him today as Excise duty

Dear Mukesh,

If you have not used the capital asset for manufacture, then you have to reverse the entire cenvat credit. 

If you have used the capital asset for sometime, then you have to reduce the cenvat credit @ 2.5% per quarter and have to reverse the balance credit.

Now it is clear that you have not used the asset. Then raise the invoice as follows:

Basic = as agreed by customer

ED = 1146552/- + EDu+cess.

CST/VAT as applicable.

Hope this clarifies you.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 06 October 2026
Semi Qualified

AJAY SINGH AND CO LLP

Thane

CA Final

View Details