Rental income from joint properties

Dear community, 

I require your help to figure this out

FACTS:
There are some house properties and vacant lands that are jointly owned by myself, my sister, and my mother. Rent is being credited directly to my mother's account based on the NOC given by my sister and myself. We don't want to claim anything from that rent. These properties were inherited equally by all three of us from my Late father based on Hindu Succession. TDS where applicable is also being deducted by the tenant only in my mother's name.

DOUBTS:
Whether the income from rent need to be shown in the ITR of all co-owners or only in my mother's returns? Is this a case of diversion of income by overriding Title or merely an application of income?

Replies (7)
Quick Summary
This discussion addresses the tax implications of rental income generated from jointly owned properties. The core question is whether rental income and the associated TDS need to be declared by all co-owners or just the one receiving the rent. It clarifies that rental income accrues to all co-owners and is taxable in their hands, even if paid to one individual. The process of transferring TDS credit is also debated, with one user highlighting that the deductee can allocate TDS credit within their own ITR filing, contrary to initial advice suggesting the deductor must file a revised return.

Rental income from jointbproperties are very pertinent.
How much is the rent ?

The total rent is around 15 lakhs per financial year from various sources. Even if we do divide the rent equally the TDS is already deducted in only one co-owner's name. Can TDS be transferred to other co-owners while filing ITR?

1. Even if the recipient is your mother the rent still accrues in the name of all three..so it is taxable equally in the hands of all three persons.
2. transferring tds can be done only by the person who is paying the rent by filing a rectified return.
3. you cannot transfer tds credit from one person to another

Is it not possible to Claim TDS under Income Tax rule 37BA(2) and bifurcate while filing ITR?

Did you even read my answer..read point 2 of the previous answer. It says " you " can't transfer...and "you" are the deducted not the deductor. The "deductor" can transfer credit by filing a revised return not "you" 🚶

I did read your answer and you are in fact wrong. There is an option in the ITR form itself where iam (deductee) able to provide TDS credit to other person by correcting it myself. The deductor doesn't have to file any revised return.

Please don't spread misinformation on the forums as it can have consequences for other taxpayers.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details