Query regarding tds on rent

 One of my friend has started business by establishing partnership firm with his mother and he is paying rent on behalf of Firm Rs. 1,20,000 /-per month for Business place. The rent agreement executed between landlord and my friend. Now the question is whether he is liable to deduct TDS on rent ,as he is individual and were not liable for Tax audit during FY 2017-18. Because agreement was not made in the name of Firm.

 

Replies (12)
If the individual has TAN no.then he is liable to deduct TDS @ 5% as the rent paid or payable is more than Rs.50000 p.m.
The relevant sec to deduct TDS is 194IB
If he is subjected to Tax Audit in the previous year , Then he is liable to deduct TDS on rent , If the amount exceeds 1.8Lacs
Who will book the rent expense in his accounts...?

it is better to book rent expenses in firm not in individual for tax benefits,

deduct TDS from firm and amount paid by partner on behalf of firm show it as capital contribution

if you have opted for 44AD then case will be diffrent

 

you have to deduct tds only if your firm is audited us 44ab.
Originally posted by : faraz094
 One of my friend has started business by establishing partnership firm with his mother and he is paying rent on behalf of Firm Rs. 1,20,000 /-per month for Business place. The rent agreement executed between landlord and my friend. Now the question is whether he is liable to deduct TDS on rent ,as he is individual and were not liable for Tax audit during FY 2017-18. Because agreement was not made in the name of Firm.

 

 

If the firm is paying rent, then TDS is applicable. Who are the contract parties or whether tax audit is applicable, is not relevant here.

related sec is 194-I

If you show the expenses in the books of accounts of the firm then you are liable to deduct TDS and if you are liable o Tax audit u/s 44 AB then you are liable to deduct tax @ 10%.

Section 194IB introduced by Finance act 2017, If an individual pay rent more than 50000 per month for residential or commercial purpose then TDS is required to be deducted @ 5% in the last month of financial year for whole year and tds is to be deposited by april 30, this section apply even if he is not covered under tax audit. Individual is not required to take TAN number. 

CA Umesh Kumar- 9717597230

If Rent Agreement was not made then Such Rent shall not be treated as Business Expenses i.e. such Rent shall be treated as Personal Nature. In this your friend have ti Deduct TDS under sec 194IA @ 5 % of Rent Paid .
Look this is not the right concept that place is used by firm and rent is paid by individual....this means individual has sublet the place to firm and therefore firm has to pay rent to individual and correspondingly deduct tds of the partner.....

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 06 October 2026
Semi Qualified

AJAY SINGH AND CO LLP

Thane

CA Final

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details