Liability of service receiver under rcm provisions????

SUppose i am a service reciever . SErvice provider charged service tax on his invoice ......and i have paid 100 % service tax through that invoice, then do i need to pay 50 % service tax again to govt. under work contract service ??????????

Replies (5)

Yes, the liability of receiver under reverse charge continues to exist despite of the fact you have paid to that party the amount of service tax charged.

Now, you can issue a debit note to the Vendor for the 50% ( your liability) service tax, for recovery of the same.,

Thnx Sumit !!!!!!!!!!!!!

Under Reverse Charge Mechanism, the Liability of Service Receiver is completely different and independent of the liability of the service provider. 

What the service provider has done, is of no relevance. The service provider may not charge any tax in the inovoice (by mistake or when claiming basic SSI exemption of Rs. 10 Lacs) or as in your case, if he charge 100% service tax, the service receiver must lawfully and fully discharge his liability of 50% of service tax.  However, your liability arises only after you make payment to the service provider within 6 months of the date of invoice, otherwise the date of invoice. (Rule 7)

He cann't issue any Debit Note as suggested by Mr. Sumit, as he is paying his own liability and on his own behalf. However, if the provider has charged tax @ 100%, he can lawfully deduct 50% tax from the invoice while making payment as he is liable to pay tax as per actuals and not any additional tax.

Regards,

tax2001-it @ yahoo.com

Dear manoj, I think you dint notice d facts of d case. In d query posted, it is clearly mentioned that the receipent has already paid 100% service tax to vendor... So, issuing a debit note for d same is d way 2 recover for the excess 50% services tax paid to vendor.. Nd on the basis of this debit note(I.e. Credit note for providor), the providor will adjust his excess 50% paid in subsequent liability...

Suppose i am a service reciever, i have issued Debit Note to service provider such guilty service provided by them, then what is treatment about service Tax
 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details