Input tax credit

If bank get fire insurance from insurance company, can he avail ITC? Howmuch..?
Replies (4)
Quick Summary
This discussion clarifies whether a bank can claim Input Tax Credit (ITC) for fire insurance premiums. The consensus is yes, provided the insurance is for business purposes. According to Section 16(1) of the CGST Act 2017, ITC is available for goods or services used in the course of or furtherance of business, meaning banks can claim the full ITC on fire insurance payments.

Yes... ITC can be avail for the fire insurance. if it's business related by bank.
Howmuch.?
Yes, the Bank can avail full ITC on Fire Insurance Premium payment.

As per the Provision of Section 16(1) of the CGST Act 2017, ITC can be claimed on goods or services or both which are used in the "COURSE OF or FURTHERANCE OF BUSINESS" .
@ Mr Mitesh Patel.,

The bank can avail full ITC of the Inward Supplies.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Trainee/ CMA Trainee

RMA And Associates LLP

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details