Income tax tds of f.y. 2010-11 not paid till date

We are a Company have incurred some expenses in the F.Y. 2010-11 on which TDS u/s. 194 of the IT is applicable.

However, till date (8.08.2011) through oversight, we have not paid TDS.  We want to pay the same with applicable rate

of Interest now.

On payment of the TDS  before filing of IT return i.e. 30.09.2011,  Whether the expenses would be deductible from taxable

income for the F.Y. 2010-11 ? 

Kindly advice please.

Thanks a lot.

Valerian D'Souza

Accounts Manager

 

 

Replies (6)

u/s 271C failure to deduct TDS - liable to pay simple interest at 12% p.a on amount of tax liable to be deducted.

It willl be deductible.

ineterest will be 1.5 per month i.e 18% p.a

As per section 201(1A), if any principal officer or company doesn't deduct tds the whole or any part of tax or after deducting fails to pay the tax as required by or under this act ,will be liable to pay simple interest

1) @ 1% for every month or part of month on the amount of such tax from the date on which such tax was deductible to the date on which such tax is deducted .

and

2) @ -1.5% for every month or part of month on the amount of such tax from the date on which such tax was deducted to the date on which is actually paid and such interest shall be paid before furnishing TDS statements.

Failure to deduct tax or pay

according to section 201 of IT Act.

Any person responsible for deducting tax at source is liable to pay interest if he

(a) does not deduct the tax ( either whole or part )

(b) After deducting the tax, fails to  remit the tax to the govt,

- simple rate of interest @ 15% ( earlier it was 12%) p.a. on the amount of tax.

period of interest will be calculated from the date of on which tax  deductible to the date on which such tax is actually paid.

Time limit -- It shall be paid before furnishing the quarterly statement for each quarter.

Many Thanks and very kind of you,  request you to clarify, on payment of the TDS before 30-09-201, whether the relevant expenses of F.Y. 2010-11,  will be deductible as expenses ?

yes ,on payment of tds on or before 30.9.2011 ,the relevant expenses will be deductible. 

Finance  act 2010 -w.e.f 01.4.2010

As per section 40(a)(ia) , no disallowance will be made if after the deduction of tds during the the previous year , the same has been paid on or before the due date of filing of return of income.

However this amendment is to take effect retrospectively from 1st april 2010 and will accordingly apply on relation to assessment year 2010-11 and subsequent years.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details