Income from mother in law is taxable

gift from mother in law is taxable ?
Replies (2)
Quick Summary
Gifts received from a mother-in-law are generally not taxable in the UK. This is because the Income Tax Act defines a mother-in-law as a relative. Gifts from relatives are typically exempt from taxation under Section 56(2)(x) of the Income Tax Act, with specific provisos outlining these exceptions.

NO
Gift from Mother in law is not taxable since gift received from relative is not taxable as per Income tax act and Mother in law satisfies the definition of relative.
For Section reference, you can refer Sec 56(2)(x) of Income tax act (also read Provisio to this section since point related to Not taxable is mentioned in Provisio)
Gift from mother in law falls under exceptions of Sec.56(2)(x) Taxation of gifts , so it will not be taxable as it is from relative.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
06 October 2026
Assistant Manager - Audit and Compliance

Ravi K Jain & Co

Noida

Others

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details