GST payable under RCM by builder

Dear Forum,
In case of JDA, Whether GST is payable under RCM by builder on the unsold flats relating to builder as on the date of occupancy certificate..??

Please suggest 🙏
Replies (2)
Quick Summary
This discussion clarifies whether builders need to pay GST under the Reverse Charge Mechanism (RCM) for unsold flats in Joint Development Agreements (JDAs) after receiving the occupancy certificate. While TDR rights from landowners to promoters are exempt for flats sold before the completion certificate, RCM is applicable to unsold apartments. The example illustrates how to calculate the RCM liability based on the value of development rights and the proportion of unsold flats.

No. The RCM is not applicable on builders flat.

Dear Mvranana
As per Notification 4/2019 : TDR rights from landowner to promotors is fully exempted to the extent of all residential apartments sold prior to Completion Certificate. So upto the extent of All unsold apartments in the project, proportionate tax would be have to be paid on RCM
That means , need to include all unsold (both promotor & landowner ) flats in regard to compute RCM liability for TDR.
Let's understand with exemple.
1. total flats 20 (100 Sq Mt each)
2. landowners owns 10
3. Promotor owns 10
4. value of 1 flat is 1 crore
unhook flat balances (i) 10 (landowner)
unhook flat balances (ii) 5 (developer)

value of development rights provided by developer to landowner will be 10 flats x 1 crore = 10 crore

10 crore x (10+5) x 100 Sq Mt. × 18% / 20(total flat) x 100 Sq.mt
= 1.35 crore
so need to pay 1.35 crore under rcm .

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details