excise invoice last date to finished goods send

hi all,

if we done excise invoice on today date on 30/1/11.(but finished goods not complete form some problem) so after how many days we are send finished on this invoice? if yes, any other documents send with this invoice? there are any rules? Plz share this information  with me.

Thank in advance.................................

Replies (3)
Originally posted by : ROHIT

hi all,

if we done excise invoice on today date on 30/1/11.(but finished goods not complete form some problem) so after how many days we are send finished on this invoice? if yes, any other documents send with this invoice? there are any rules? Plz share this information  with me.

Thank in advance.................................

excise invoice has two places for entry of date and time, 1) time of preperation of invoice, 2) time of clearence 

 

change of date may lead complications, as the assesee has to make entries in DSA ( RG1) according to invoice, so when the goods are not ready then why assesee made invoice? and how he made entries in RG1?

 

if its delay is for 24 hrs then do it with remarks, " due to transporters  mechanical fault the materials delayed" in DSA

but if the delay is more than 24 hrs i.e 2+ days then cancel the invoice, submit all copies to Range officer , take receipt, then issue invoice again when u intend to clear the goods.  here the reason would be " materials found not in order at delivery stage, hence delivery postponed,"

Actually there is no problem at all under excise law if the date of removal is different from the date of preparation of invoice.

Both date can be different.

For Exemple , Date of preparation of invoice is 30.01.2011 and still the goods are not yet ready to be removed.

and the goods are finally  ready by 01.02.2011 . In that case too ,  the assessee can use same invoice and will mention the date of removal as 01.02.2011 with the actual time of removal.

There is no need to add any other document with Invoice for movement of goods for home consumption except transport document e.g, L/R, etc. if any.

if the goods are for Export then ARE-1 is also required to be made in addition to Excise Invoice under rule 11 of Central Excise rules 2002. 

Rajeev Verma

In excise invoice, there may be diffference in time of preparation of invoice & time of removal of goods. In format of excise invoice both details should be given, so actual time of preparation of excise invoice & actual time of removal of goods should be mention, which can be differ.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
05 October 2026
Senior Accountant

Vision IT Peripherals Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details