Excise duty on non-branded garments?

We have been told by a consultant that the Excise Duty as far as Hosiery Goods are concerned (mainly Hosiery caps), both non-branded and branded goods will be taxed.

Can someone please confirm if this is true?

Regards,

Manik.

Replies (5)

/articles/central-excise-duty-assessment-on-ready-made-garments-8943.asp

Originally posted by : U S Sharma


/articles/central-excise-duty-assessment-on-ready-made-garments-8943.asp



Thank you for your reply sir.

That link your posted is exactly the source of my confusion because according to that  all non branded garments are exempted from excise but the consultant from whom we took the advice from said that as far as hosiery goods are concerned, all branded and non branded goods are under excise. So  can someone who is sure about this post which one of these is true?

Edit: Sir the goods I am talking about are from Chapter 65. Is there any excise on them?

Regards,

Manik

chapter 65 was never exempted, if you were availing any exemption then please post the reference

Thank you for the clarifications sir.

I opened the Central Excise website and what I found out was that the tarrif on goods belonging to Chapter 65 was 16% and the unit was "kg". Also, from General Exemption No. 60, Point 44, the goods from Chapter 65 are exempted by 10%.

My questions are:

I could not find any abatement in any of the Apendixes. Is there any abatement too?

 

Will the excise be calculated according to the weight of goods rather than per unit cost?

 

If possible, can you please give an example of how much the excise will be if the value of goods weighing 1Kg is100, and per unit cost is100.

 

Reference : 

General Exemption : https://www.cbec.gov.in/excise/cxt-2011-12/cx-gen60-65.pdf

Central Excise Tarrif :https://www.cbec.gov.in/excise/cxt-2011-12/chap63-68.pdf

 

Regards,

Manik.

Refer your raw materials consumption for weight assessment.

100*100=10000 per kg as per your data given, and duty is 10%+2% EC+1% S&HEC. ( total 10.3%)

rate is 10%+EC thats what i mentioned, i.e it was never exempted.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
06 October 2026
Assistant Manager - Audit and Compliance

Ravi K Jain & Co

Noida

Others

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details