Credit on goods received from EOU

In case of goods purchased from EOU,  Rule 3 (7) of Cenvat Credit Rules, 2004 provides a formula for calculating quantum of credit to be availed. However, the formula applies only when the EOU paid duty under serial 2 of the notification No. 23/2003-CE (ie BCD 50% of normal BCD). 

 

 

How much credit would be available if the EOU pays full duty (i.e. it does not pay concessional duty under serial 2).  In absence of any formula, it appears that the entire duty paid by EOU (including BCD component) would be available as credit. This appears contrary to policy.

Will someone clarify?

Replies (1)

if EOU has paid full rate of duty that specifies that they are unable to maintain the criteria specified under notification. which bars the buyer to avail the input credit. 

 

in absence of compliance of notification 23/2003 CE there is no provision to take input credit of customs duty paid.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 06 October 2026
Semi Qualified

AJAY SINGH AND CO LLP

Thane

CA Final

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details