Cenvat Credit Under Rule 6(5)

Dear All,

We pay service tax on frieght as per rule 2(1)(d) of ST Rules, 1994. Also we pay excise on 20% of products as other 80% of our products are exempt. So can we get credit of service tax paid on construction service, IPR, Maintenance and Repair, Management Consultant, Real Estate Agent, Scientific and Technical Consultancy,  Technical Testing and analysis, Audit fees of CA, under Rule 6(5) of Cenvat Credit Rules, 2004 for the payement of service tax and Excise?

Regards

CA Chetan Desai

Replies (3)

Yes there is no restriction on these 16 specified services

 

Consulting Engineer [section 65(105)(g)]

Architect [section 65(105)(p)]

Interior decorator [section 65(105)(q)]

Management consultant [section 65(105)(r)]

Real Estate Agent [section 65(105)(v)]

Security Agency Services [section 65(105)(w)]

Scientific or technical consultancy [section 65(105)(za)]

Banking and Financial Services [section 65(105)(zm)]

Insurance Auxiliary Services concerning life insurance business  [section 65(105)(zy)]

Erection, commissioning and Installation [section 65(105)(zzd)]

Maintenance or repair [section 65(105)(zzg)]

Technical testing and analysis [section 65(105)(zzh)]

Technical inspection and certification [section 65(105)(zzi)]

Foreign Exchange Broker [section 65(105)(zzk)]

Construction Service [section 65(105)(zzq)]

Intellectual property services [section 65(105)(zzr)]  

This query regarding cenvat credit on capital goods.

That is till now, Ingot Mould used for manfacturing in our concern and the cenvat credit taken was on the basis of 50:50.Not only that, the Ingot mould purchased was cleared after one year (after availed 50 %  Cenvat Credit) as C.I.Scrap and the same was used for manufacturing.

Now,Is it is possible as per proper rule if allowed by central excise law that can we avail 100 % cenvat credit on the ingot mould purchased on the basis of the same was cleared as C.I.Scrap on the same financial year.

Please clarify with central excise rule.

This query regarding cenvat credit on capital goods.

That is till now, Ingot Mould used for manfacturing in our concern and the cenvat credit taken was on the basis of 50:50.Not only that, the Ingot mould purchased was cleared after one year (after availed 50 %  Cenvat Credit) as C.I.Scrap and the same was used for manufacturing.

Now,Is it is possible as per proper rule if allowed by central excise law that can we avail 100 % cenvat credit on the ingot mould purchased on the basis of the same was cleared as C.I.Scrap on the same financial year.

Please clarify with central excise rule.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Trainee/ CMA Trainee

RMA And Associates LLP

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details