Cenvat Credit of CVD

I wish to know whether we can avail cenvat credit of the CVD @ 14% paid on imports assuming the assessee is a service provider ??

Also, i most humbly request you to qoute the relevant section/rule for my benefit.

Thanks.

 

Replies (2)

Special CVD eligible for cenvat to manufacturer but not to service provider.

Additional duty paid u/s 3(5) of the custom tariff Act(special CVD) is eligible for cenvat credit for a manufacturer, but a provider of taxable services is not eligible for such credit [ Rule 3(i)(viia) of cenvat credit rules.].

As per Cenvat Credit Rule, 2004 Rule 3(1) says that a service provider can avail all the Cenvat credit as applicable to the manufacturer except that of Special CVD, hence a service provider can avail the credit of CVD on imported Inputs and Capital Goods.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Trainee/ CMA Trainee

RMA And Associates LLP

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details