Can stcg tax on fmp be adjusted against business expenses?

In a PVT LTD company, I had FMPs (less than 3 years holding period) that matured in current financial year. Can the short-term capital gains get adjusted against company expenses?

Replies (1)

Dear Jayesh,

As per Section 71 of Income Tax Act 1961 loss under one head of income can be set-off against income assessable under any other head of income. After that some exceptions are provided and no exception is provided for Business Losses that can be set- off against Short Term Captial Gain. 

So in your case you can claim set off of Business Losses aginst Short Term Capital Gains. But first you need to calculate first the PGBP Income or loss and if under the PGBP there will be any loss only then you can claim the set-off. Business Expenses directly can't be set-off against Capital Gains

Regards

Rohit Gupta

RHT1203 @ GMAIL.COM

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details