AOP members collection is exempt?

income from housing Society members collection is exempt or taxable
if it is exempt under which section (ITR-5)
Replies (2)
Quick Summary
This discussion clarifies the tax treatment of income received by members from an Association of Persons (AOP). If the AOP pays tax at the Maximum Marginal Rate (MMR), the income is exempt for members. However, if the AOP pays tax at the normal rate, the income is taxable for members, though they may claim relief under Section 86. The thread also touches upon how to reflect this exempt income in tax returns, specifically regarding ITR-5 and balance sheets.

Income of members received from  AOP is EXEMPT if AOP paid tax @ MMR (Maximum Marginal Rate) 

Otherwise , Income of Member of AOP shall be included in Total Income of members if AOP pays taxes @ Normal Rate. However , members can take benefit of Relief u/s 86 (after calculating surcharge and cess) . 

U/s 86 not showing in ITR 5

can i show income credited to P&L account (which is exempt) in BP sheet.

plz suggest..

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details