7 year old depreciated asset of company sold 54ec allowed?

A  Service provider Company is selling Office premises purchased 10 years ago, regularly claiming depreciation.

1. No LTCG since it is depreciated Asset, right?

2. Thought it is taxed as  STCG, whether company can invest  bonds and calim benefit u/s. 54EC?

3. How else Company can save capital gain tax?

Thank you for your kind advice.

Replies (6)

Dear Sir,

1. Yes the gain is STCG in nature.

2. 54EC can be applied only in case of LTCG

3. If the company is buying a new asset of the similar block, then STCG can be avoided by keeping the block of depriciable asset alive.

 

 

Benefit under section 54 EC can be claimed , there is case law on this. I cant remind the name of case law right now. But the conclusion of case law is that

a) section 50 only says the Taxability of depricable Asset i.e whether it can be taxable as Long term capital gain or short term capital gain. section 50 only says about taxability of Depriciable Asset. Section 50 does not classify it as a Short Term Capital gain or Long term Capital gain. For classification of Asset as Short term or Long Term Creitieria for 36 months can be applied even in case of Depricable Asset. Hence benefit under section 54For 54EC can be claimed.

 

Totally agreed with Gulraj...the case law he is pointed out is-CTI vs Rajeev Shukla,Hon'ble Delhi HC

Totally agreed with Gulraj...the case law he haspointed out is-CTI vs Rajeev Shukla,Hon'ble Delhi HC.

Originally posted by : Valerian Dsouza
A  Service provider Company is selling Office premises purchased 10 years ago, regularly claiming depreciation.

1. No LTCG since it is depreciated Asset, right?

2. Thought it is taxed as  STCG, whether company can invest  bonds and calim benefit u/s. 54EC?

3. How else Company can save capital gain tax?

Thank you for your kind advice.

 

1. yes correct.

2.  yes you can save tax by investing under 54EC. since it is LTCA even if STCG on it.

3. investing under section 54F and 54EC. or you can purchase new asset under same block.

Thank you dear friends,

I just browsed through the case law and you all are right. This was new information to me.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details