40 a(3) for fixed assets

Sir,

Is 40 A(3) disallowance applicable for Purchase of Fixed Assets?

Thanks in advance

Replies (4)

Hi

According to Sec 40A3, there are no specific guide lines for cash payment exceeding Rs 20000/- shall be disallowed whether it is for Expenses or it is for Purchase of assets. 

I think if you make cash payment on purchase of any assets exceeding Rs 20000/- shall be disallowed.

dear muhammad rafnas and ravi,

it has been clearly laid out that the provision under sec.40 A(3) shall not apply inrespect of expenditure for which no deduction is claimed, namely capital expenditure.

in this case there is no reason for dissalowance since we are not claiming an expence.

Some AOs have a tendency to disallow the depreciation on capital assets where such assets are purchased in cash for more than 20,000.

Thanks,

Agree with Joswin Tony. No disallowance u/s 40A(3) is called for in this case.
 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 November 2026
Article Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details