Withdrawal of PF amount - is it taxable?

Suppose, I have exited from my current job and started a new one and I've not transferred the PF account from previous to current employer. Two separate PF accounts are there within the same UAN. If I withdraw PF amount of the previous job's account, will it be taxable? ( Service in previous job is almost one year)

Replies (4)
Quick Summary
This discussion explores whether withdrawing your Provident Fund (PF) amount is taxable, particularly when you've left a job and have separate PF accounts under the same UAN. The consensus is that if you withdraw PF before completing five years of continuous service, TDS (Tax Deducted at Source) will be applicable at 10% under Section 192A, making it taxable. It's also noted that if this was your first PF account, the withdrawal could be taxable.

If you withdraw PF before completion of 5 years of service then TDS will be deducted u/s 192A @ 10%, yes it will be taxable
Yes, it's taxable.
If you have joined in the previous company for the first time then PF withdrawal is taxable.

Can you provide your total experience and date of first employment

PF withdrawal on job change:
• If you withdraw PF on leaving a job (without transferring to the new employer), taxability depends on total continuous service (including service with previous employers if PF was transferred): if 5 years or more, it's exempt (Sec 10(12)). If less than 5 years, the employer's contribution plus interest is taxable as salary, interest on your contribution is Other Sources, and your own contribution is taxable to the extent 80C was claimed. TDS under 192A at 10% if above Rs 50,000.
• Better: transfer the PF to the new employer's account (continuity of service counts for 5 years).
• Note: interest on your contributions above Rs 2.5 lakh a year is taxable annually regardless.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details