Vat on advance received

Is VAT payable on advance received?

A company has collected VAT in advance along with the advance received from the purchaser as on 1/5/12.

The sale is booked as on 31/12/12. Does that make any difference?            

Replies (6)
VAT is applicable once sales bill booked. Its not applicable on payment recd. So, your VAT payable will applicable for the month of Dec'12.

U may collect VAT in advance from the your buyer and retain,this is paid only after effect of sales.

This is collection of funds in advance for near  future supplies--

As a gurantee money --

Remmitance  to vat dept only in following month after the sales,

 

VAT & Sales Tax Payable only on effect of sale, so CST or VAT is not payable on advance.

    Mr Kaushal,

   I would like to differ onthis matter from the aove learned experts. In Karnataka, also in many other states,advances received towards any intending or future sale is to be treated as turnover and taxes are to be paid as per rules. One can not wait till a sale is confirmed or sale deed registered. Please see rule 3(1)(c) of Karnataka VAT Rules 2005. for reference.........MJK

I do agree with mr MJK, Normally it happens with property developers.

They raise runniing bills and pay taxes accordinly.  OR agaisnt advances they pay taxes.

But in  Manufacturing industry this  is not practise.

 

please tell me Rule of DVAT regarding advance

 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details