who are the directors eligible for sitting fee? does managing director eligible for sittin fee?
All directors are eligible for sitting fees including MD.
A director who is not a managing director or whole-time director may be paid sitting fees.
Section 309 (2) says directors can be paid sitting fees. It does not exclude MD / WTD from the purview of payment of sitting fees.
I agree with Neha that managing director can be paid sitting fees for attending board meetings of the company.So would be also the case of other directors.
To ascertain it legally one needs to go though provisions contained in section 309 of the Companies Act, 1956 read with 198 of the said Act.
Please see below link which throws light on the subject:
https://corporatelawcorpus.blogspot.in/2010/03/payment-of-sitting-fees-to-managing.html
| Originally posted by : mitesh | ||
![]() |
Against the services rendered by NEDs, the Company makes compensation by way of sitting fees. |
![]() |
NED are not getting sitting fees as compensation for rendering services. Rather sitting fees can be paid to all the directors irrespective of the fact whether they are MD or ordinary director for the purpose of attending the meeting of board; generally it is paid to outstation directors incl MD/ WTD.
Regards,
Neha Jain
Section 309 (2) says directors can be paid sitting fees.
As per DCA if you want to pay sitting fee to the EDs like MD then you may pay but that would be counted for the purpose of calculating the overall managerial remuneration limit.
Your are not logged in . Please login to post replies
Click here to Login / Register
Malhotra Rajesh & Associates
New Delhi
B.Com
View Details
S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS
New Delhi
CA Inter
View Details
Arpan Bohra & Co
Hyderabad
CA Inter
View Details
CCI
Pro
India's largest network for
finance professionals