Service Tax Penalty for Non Filling of Return

Now, As per Section71 (C) of the Finance Bill 2011 proposed vide Union Budget on February 28, 2011; ‘in Section 70 (1) of the Finance Act, 1994, for the words “two thousand rupees”, the words “twenty thousand rupees” shall be substituted’.

 

But wat about the returns not fille for the earlier years..

E.g. returns are not for the F.Y. year 2009-10 and 2010-11, when the maximum penalty for non filling of return was 2,000/-
Now assessee wants to file all the returns with penalty.

What will be the maximum penalty?2,000/- or20,000/-

Replies (10)

rs.20000/-.

But where it is mentioned that penalty for the earlier year, for which returns are not filled will also be Rs.20,000/-

In Finance Bill 2011, it is written w.e.f 1-4-2011, and not retrospectively.

 

In this regard CBEC circular no. 97/8/2007-ST. DT. 23-8-2007 clarifies that to avoid late fees, the taxpayer must ensure timing filing return.  In case of return filed late, the appropriate late fees, should be paid at the timing of filing return..

Than if any person has obtained ST registration no. and has not filled any return as there was no business, but now he is covered by the ST limit...so he has to filled all the returns till date with the penalty of Rs. 20,000/- per return as it has alredy exceeded the 190 days.

The amendment is in the Act only not in rules. Act is prospective applications. If previous years ST 3 files during this peirod only Rs.2,000/- late fees ( which is not penalty) is applicable. More over  If he is not liable to services tax for any period not required to file the return. 

 

Originally posted by : Kaival Mehta


Than if any person has obtained ST registration no. and has not filled any return as there was no business, but now he is covered by the ST limit...so he has to filled all the returns till date with the penalty of Rs. 20,000/- per return as it has alredy exceeded the 190 days.

Act overrides the circular. Cirular is binding on the department only not the assessee

 

Originally posted by : Pankaj Arora


 

In this regard CBEC circular no. 97/8/2007-ST. DT. 23-8-2007 clarifies that to avoid late fees, the taxpayer must ensure timing filing return.  In case of return filed late, the appropriate late fees, should be paid at the timing of filing return..

But nil return filling is compulsary na,

So he has to file the old returns...

But let me know, wat about the last 6 month return from Oct 2010-March 2011 if it is filled after due date which is 25th April,2011. Whether late feed will be restriced to 2000 or can be up to 20,000.

Originally posted by : Kaival Mehta

Than if any person has obtained ST registration no. and has not filled any return as there was no business, but now he is covered by the ST limit...so he has to filled all the returns till date with the penalty of Rs. 20,000/- per return as it has alredy exceeded the 190 days.

https://arxadvisors.com/userfiles/Instruction%20Letter-137-58-2007.pdf

Thanks U S Sharma jee......!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details