Service tax liability (gta)

As per service tax rules, In case of GTA ,The tax is payable on reverse charge basis by consignor or consignee who ever pays the freight, if the consignor or the consignee is factory, registered society, 
co-operative society, registered dealer, body corporate, partnership firm, LLP and 
association of persons. 

My question is that, Can a  GTA can pay frieght always at his own whatever may be the situation ?

(In consigment note it will write that GTA himself is liable for service tax .)

 

Replies (9)

No the GTA can't deposit the service tax on its own if the reverse charge mechanism is applicable. Mentioning in the consignment note won't extinguish the liability of the service receiver to pay the Service Tax.

The Reverse Charge Liability under section 68(2) is a stautory liability imposed by the law. The liability of Service Provider and Service Receiver are different and independent of each other. So even when the Service Tax is wrongly charged in the invoice the liability of Service Receiver is not discrged 

Jugal, 

Statutory Liability for paying the service tax is on the person who is paying the freight. It can not be shifted by mutual agreement. 

Thus, GTA should pay the amount when the service is rendered to sole proprietorship concern, or where reverse charge is not applicable. 

CA Vidya 

Generally, the liability to pay service tax has been placed on the ‘service provider’. However, in respect of the taxable services notified under Sec.68(2) of the Finance Act,1994, the service tax shall be paid by such person and in such manner as may be prescribed 

In relation to taxable service provided by a goods transport agency, where the consignor or consignee of goods is- any factory, any company, any corporation, any  registered society, any co- operative society, any registered dealer of excisable goods , any body corporate or a partnership firm;

In case of GTA acconting code for tax collection is 00440262 and tax receipts is 00440263

Accounting Code for ‘Education Cess’ is ‘00440298’ for all services. Accounting Code for ‘Secondary & Higher Education Cess’ is ‘00440426’ for all service

 

 

         

Thannks to you all.

I think it should be given with example.
pls tell me full meaning of gta
Please tell whether exemption specified in Notification no. 25/2012 St dated 20.06.2012. Is still can be availed or it has been withdrawn.

Agree with views of CA Ankit and Vidya.

For more details on GTA Service, follow the link below:

https://www.caclubindia.com/articles/service-tax-on-gta-a-guide-19063.asp

It is a settled proposition of law that you can not nullify legal provisions by mutual agreement.As per Rule 2(d) of the Service Tax Rules,1994 ,in case of GTA the recepient of Service is liable to pay the S.T.The only exception is mentioned in the proviso which says that provider of the Service will pay the S.T if such person is located in the 'non taxable' territory.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details