Question on form 16

Hi,

 

Recently I got my form 16 from my company, I have a question regarding form 16,

 

before that I have tell small story , my company had deducted less TDS tax  every month,  at the end of financial year they calculated again the TDS for complete year and came up saying they had deducted less tax every month it has to be . so they asked us to pay the remaining amount, all we have paid the amount as we need form 16 from them.

 

Now coming to form 16,

I got a form 16 from them mentioning in the last row  Tax payable/refundable  as   23000  Rs. payable,  it is the amount I paid to them at the end of financial year  as excess tax I have to pay them  which they didn’t deduce at the end of every month,

 

 From the knowledge I have about form 16, they gave me form 16 saying I have to pay Tax 23000 Rs. to the tax department, I want to know is it correct what I think?

 

As far as I know Tax payable/refundable   should be zero as I have paid them the entire amount I should.

 

I contacted the HR but they said the form 16 what they gave me is correct and some one had misguided me.

 

I really don’t understand which is correct; please guide me in this issue.

 

What does it mean 23000 Rs. Payable in the last row Tax payable/refundable?

 

Your suggestions are really valuable for me,

 

I thank you in advance and regards

Madhu

 

Replies (1)
Hi,

Form 16 is Certificate under section 203 of the Income tax Act, 1961, for tax deducted at source from income chargeable under the head "Salaries" where The Employer is to provide transaction-wise details of tax dedcuted and deposited and has to furnish DETAILS OF TAX DEDUCTED AND DEPOSITED INTO CENTRAL GOVERNMENT ACCOUNT.

It is the responsibilty of the employer to deduct tax at proper rate and amount before paying the salary.

Please check that the total of the Total Tax Deposited colums in your Form 16 and that shown at Sr No 18 (a) of your Form 16 Tallies.

The Employer can't issue cedtificate showing Tax payable. Please ask them to rectify this by including the amount of Rs 23000/- you paid and then they have deposited.

Hope this clears the issue.

Jayant Shaligram

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details