Query on LTCG in the hand of legal heir

The property (land and constructed house on it) was sold in p.y 2018-19. The assessee passed away in February 2019. Will the ltcg on the sale be taxable in the hands of legal heir? 

Will any notice under section 147,156,270a to the deceassd be a valid notice in 2023-24?

* the department was not informed of the death

* ITR wasn't filed for AY 2019-20

Replies (2)
Quick Summary
This discussion addresses whether Long Term Capital Gains (LTCG) tax on a property sale is taxable in the hands of legal heirs when the assessee passed away after the sale but before the tax year ended. It also explores the validity of tax notices issued to the deceased in 2023-24, especially when the department was unaware of the death and the Income Tax Return (ITR) for the relevant Assessment Year (AY) was not filed.

Yes, it is a valid notice. For any help, please check your inbox.
Querry on ltcg on the sale of the same.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details