Is income tax applicable on individual share of profit from Partnership firm or LLP?

1.  Will income tax be levied on individual profit share of a partner of a partnership firm or LLP company?  As profit is already taxed @ 30% on the firm or LLP, so will individual partners again have to pay income tax if the share exceeds the IT exempt limits?

2.  Will this be the same for a Partnership firm & a LLP company or the rules are different for both?

Thanks in advance to all for the response & guidance.

Replies (2)
Quick Summary
This discussion clarifies whether individual partners in a Partnership firm or LLP need to pay income tax on their share of profits. The consensus is that profits are taxed at the firm/LLP level, and therefore, individual partners do not have to pay income tax again on their share, especially if it exceeds tax-exempt limits. The rules are the same for both traditional Partnership firms and LLPs, with the profit share being exempt under Section 10(2A) of the Income Tax Act.

1. No. Once tax paid by firm is not taxes again in Individual's hand

2. Its same, no difference.

Agree with sir.exempt u/s 10(2a)

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details