Deferred advertisement expenditure

hi, A Pvt Ltd company made a huge advertisement exp to promote its new branch. it treated it as deferred revenue expenditure in books of accounts for a period of three years. but for the purpose of Income Tax it treated it as revenue exp in one year.. is this allowable in INCOME TAX ACT as we as COMPANY ACT Do reply

 

Replies (13)

In income tax there are only two types of expense either revenue or capital. As such there is no concept of deferred revenue in income tax. The entire advt. expense would be allowable if it is incurred for business purpose & incurred during the year.

Companies act provisions and income tax provisions are different in many ways.

In this specific query Ishan made a right answer.

thank you ashish andashan. my doubt is in INCOME TAX company is getting benefit by claiming whole expense and shows less profit. but as per books profit is more. so wont IT OFFICER disallow this whole expenditure and cliam more tax ???

No Ao won't disallow any such expenditure, there are judgements in such cases favouring assessee.

If income tax act undisputedly allows den how can ao disallow???????

if book profits are more it's ok, nothing wrong in it.

But then company will be liable to pay tax  At book profit u/s 115JB , as per MAT provisions

 

can u specify the case law 

no need of case law in  it, the law is very clear

Judgement given  in case of Global Healthline Pvt. Ltd. ITA NO. 3319/Del/2012

Since the expenditure is related to extension of business undertaking, such expenditure can be claimed under section 35D of Income Tax Act.

Such Expenditure may be disallowed by the AO is claimed as revenue expenditure.

Since the expenditure is related to extension of business undertaking, such expenditure can be claimed under section 35D of Income Tax Act.

Such Expenditure may be disallowed by the AO if claimed as revenue expenditure.

First of all in Financial statements advertisement expenses cannot be deferred as it does not meet the criteria of AS 26. It has to be charged to profit in the year of expenditure. It can be rightly claimed as revenue expenses in Income tax although there is a possibility that AO might dissallow the same. However, on an appeal there is a fair chance that the judgement will b in favour of the assessee.

Mr. Kartik has perfectly answered the query,,,,

AS-26 has specified that any expense in nature of Deferred Benefits should be written off in the very first year of expenses incurred, no matter how bug the amount is,, Co. should disclose the fact in notes to accounts,,,,,,,,

Thou AS-26 is prevalling since 2006, the Course books  still shows the treatment of Deferred Revenue Expenditure,,, Only Discount on issue and premium on redemption are written off over a period....

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details