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Circular No.17 of 2016 

F.No.142/8/2016-TPL  
Government of India 
Ministry of Finance 

Department of Revenue 
Central Board of Direct Taxes 

(TPL Division) 
*** 

Dated 20th of May, 2016 
 

Clarifications on the Income Declaration Scheme, 2016  

 
The Income Declaration Scheme, 2016 (hereinafter referred to as ‘the Scheme’) 

incorporated as Chapter IX of the Finance Act, 2016 provides an opportunity to persons 

who have not paid full taxes in the past to come forward and declare the undisclosed 

income and pay tax, surcharge and penalty totaling in all the 45% of such undisclosed 

income declared. The Income Declaration Scheme Rules, 2016 (hereinafter referred to as 

‘the Rules’) have been notified. In regard to the scheme queries have been received from 

the public about the scope of the scheme and the procedure to be followed. The Board has 

considered the same and decided to clarify the points raised by issue of a circular in the 

form of questions and answers as follows.- 

 
Question No.1: Where an undisclosed income in the form of investment in asset is 

declared under the Scheme and tax, surcharge and penalty is paid on 

the fair market value of the asset as on 01.06.2016, then will the 

declarant be liable for capital gains on sale of such asset in the 

future? If yes, then how will the capital gains in such case be 

computed? 

 
Answer: Yes, the declarant will be liable for capital gains under the Income-tax 

Act on sale of such asset in future. As per the current provisions of 

the Income-tax Act, the capital gains is computed by deducting cost of 

acquisition from the sale price. However, since the asset will be taxed 

at its fair market value the cost of acquisition for the purpose of 

Capital Gains shall be the fair market value as on 01.06.2016 and the 

period of holding shall start from the said date (i.e. the date of 

determination of fair market value for the purposes of the Scheme). 

   
Question No.2: Where a notice under section 142(1)/ 143(2)/ 148/ 153A/ 153C of the 

Income-tax Act has been issued to a person for an assessment year 

will he be ineligible from making a declaration under the Scheme? 
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Answer: The person will only be ineligible from declaration for those 

assessment years for which a notice under section 

142(1)/143(2)/148/153A/153C is issued and the proceeding is 

pending before the Assessing Officer. He is free to declare 

undisclosed income for other years for which no notice under above 

referred sections has been issued. 

   
Question No.3: As per the Scheme, declaration cannot be made where an undisclosed 

asset has been acquired during any previous year relevant to an 

assessment year for which a notice under section 142, 143(2), 148, 

153A or 153C of the Income-tax Act has been issued. If the notice has 

been issued but not served on the declarant then how will he come to 

know whether the notice has been issued?  

 
Answer: The declarant will not be eligible for declaration under the Scheme 

where the undisclosed income relates to the assessment year where a 

notice under section 142, 143(2), 148, 153A or 153C of the Income-tax 

Act has been issued and served on the declarant on or before 31st day 

of May, 2016. The declarant is required to file a declaration regarding 

receipt of any such notice in Form-1. 

 
Question No.4: In a case where the undisclosed income is represented in the form of 

investment in asset and such asset is partly from income that has 

been assessed to tax earlier, then what shall be the method of 

computation of undisclosed income represented by such undisclosed 

asset for the purposes of the Scheme?  

 
Answer: As per sub-rule (2) of rule 3 of the Income Declaration Scheme Rules, 

2016, where investment in any asset is partly from an income which 

has been assessed to tax, the undisclosed income represented in form 

of such asset will be the fair market value of the asset determined in 

accordance with sub-rule (1) of rule 3 as reduced by an amount which 

bears to the value of the asset as on the 1.6.2016, the same proportion 

as the assessed income bears to the total cost of the asset. This is 

illustrated by an example as under: 

 Investment in acquisition of asset in previous year 2013-14 is of Rs.500 

out of which Rs.200 relates to income assessed to tax in A.Y. 2012-13 

and Rs.300 is from undisclosed income pertaining to previous year 

2013-14. The fair market value of the asset as on 01.06.2016 is Rs.1500.  

 The undisclosed income represented by this asset under the scheme 

shall be:  
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 1500 minus (1500 X 200  )   = Rs.900  
     500 
  
Question No.5: Can a declaration be made of undisclosed income which has been 

assessed to tax and the case is pending before an Appellate 

Authority? 

 
Answer: As per section 189 of the Finance Act, 2016, the declarant is not 

entitled to re-open any assessment or reassessment made under the 

Income-tax Act. Therefore, he is not entitled to avail the tax 

compliance in respect of such income. However, he can declare other 

undisclosed income for the said assessment year which has not been 

assessed under the Income-tax Act.  

 
Question No.6: Can a person against whom a search/ survey operation has been 

initiated file declaration under the Scheme?    

 
Answer: (a) The person is not eligible to make a declaration under the Scheme 

if a search has been initiated and the time for issuance of notice under 

section 153A has not expired, even if such notice for the relevant 

assessment year has not been issued. In this case, however, the person 

is eligible to file a declaration in respect of an undisclosed income in 

relation to an assessment year which is prior to assessment years 

relevant for the purpose of notice under section 153A.  

  
(b) In case of survey operation the person is barred from making a 

declaration under the Scheme in respect of an undisclosed income in 

which the survey was conducted. The person is, however, eligible to 

make a declaration in respect of an undisclosed income of any other 

previous year.  

 
Question No. 7: Where a search/ survey operation was conducted and the assessment 

has been completed but certain income was neither disclosed nor 

assessed, then whether such unassessed income can be declared under 

the Scheme? 

 
Answer: Yes, such undisclosed income can be declared under the Scheme.  

 
Question No.8: What are the consequences if no declaration under the Scheme is 

made in respect of undisclosed income prior to the commencement of 

the Scheme? 

 



Page 4 of 6 

 

Answer: As per section 197(c) of the Finance Act, 2016, where any income has 

accrued or arisen or received or any asset has been acquired out of 

such income prior to the commencement of the Scheme and no 

declaration is made under the Scheme, then such income shall be 

deemed to have been accrued, arisen or received or the value of the 

asset acquired out of such income shall be deemed to have been 

acquired in the year in which a notice under section 

142/143(2)/148/153A/153C is issued by the Assessing Officer and 

the provisions of the Income-tax Act shall apply accordingly. 

  
Question No.9: If a declaration of undisclosed income is made under the Scheme and 

the same was found ineligible due to the reasons listed in section 196 

of the Finance Act, 2016, then will the person be liable for 

consequences under section 197(c) of the Finance Act, 2016? 

 
Answer: In respect of such undisclosed income which has been duly declared 

in good faith but not found eligible, then such income shall not be hit 

by section 197(c) of the Finance Act, 2016. However, such undisclosed 

income may be assessed under the normal provisions of the Income-

tax Act, 1961. 

 
Question No.10: If a person declares only a part of his undisclosed income under the 

Scheme, then will he get immunity under the Scheme in respect of the 

part income declared? 

 
Answer: It is expected that one should declare all his undisclosed income. 

However, in such a case the person will get immunity as per the 

provisions of the Scheme in respect of the undisclosed income 

declared under the Scheme and no immunity will be available in 

respect of the undisclosed income which is not declared. 

 
Question No.11: Can a person declare under the Scheme his undisclosed income which 

has been acquired from money earned through corruption? 

 
Answer: No. As per section 196(b) of the Finance Act, 2016, the Scheme shall 

not apply, inter-alia, in relation to prosecution of any offence 

punishable under the Prevention of Corruption Act, 1988. Therefore, 

declaration of such undisclosed income cannot be made under the 

Scheme. However, if such a declaration is made and in an event it is 

found that the income represented money earned through corruption 

it would amount to misrepresentation of facts and the declaration 



Page 5 of 6 

 

shall be void under section 193 of the Finance Act, 2016. If a 

declaration is held as void, the provisions of the Income-tax Act shall 

apply in respect of such income as they apply in relation to any other 

undisclosed income. 

 
Question No.12: Whether at the time of declaration under the Scheme, will the 

Principal Commissioner/Commissioner do any enquiry in respect of 

the declaration made? 

 
Answer: After the declaration is made the Principal Commissioner/ 

Commissioner will enquire whether any proceeding under section 

142(1)/143(2)/148/153A/153C is pending for the assessment year for 

which declaration has been made. Apart from this no other enquiry 

will be conducted by him at the time of declaration. 

 
Question No.13: Will the declarations made under the Scheme be kept confidential? 

 
Answer: The Scheme incorporates the provisions of section 138 of the Income-

tax Act relating to disclosure of information in respect of assessees. 

Therefore, the information in respect of declaration made is 

confidential as in the case of return of income filed by assessees.  

 
Question No.14: Is it necessary to file a valuation report of an undisclosed income 

represented in the form of investment in asset along with the 

declaration under the Scheme?  

 
Answer: It is not mandatory to file the valuation report of the undisclosed 

income represented in the form of investment in asset along with the 

declaration. However, the declarant should have the valuation report. 

While e-filing the declaration on the departmental website a facility 

for uploading the documents will be available. 

 
 

(Ekta Jain) 
Deputy Secretary to the Government of India 

 
Copy to:- 
1. PS to FM/ OSD to FM/ OSD to MoS(R). 
2. PS to Secretary (Revenue).  
3. The Chairperson, Members and all other officers in CBDT of the rank of Under 

Secretary and above.  
4. All Pr. Chief Commissioners/ Pr. Director General of Income-tax – with a request to 

circulate amongst all officers in their regions/ charges.  
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5. Pr. DGIT (Systems)/ Pr. DGIT (Vigilance)/ Pr. DGIT (Admn.)/ Pr. DG (NADT)/ Pr. 
DGIT (L&R).  

6. CIT (M&TP), CBDT. 
7. Web manager for posting on the departmental website. 


