Various issues related to the Black Money (Undisclosed Foreign Income and Assets) and Imposition of the Tax Act, 2015
(hereinafter the Act) have been raised by various stakeholders. The concerns raised along-with the comments are as under-

S.No.

From

Issues

Comments

Y

The Chamber of Tax
Consultants
(From page No.1 to 3)

Section 67 of the Act states that the declaration
filed under section 59 cannot be used against the
assessee under the five laws stated in section 67.
However, if a regulator receives any information
independently about foreign assets held abroad,
there is strictly no immunity from action being
taken.

Since the asset is the subject matter of declaration
under section 59, no penalty/ prosecution
proceedings under the specified 5 enactments shall
be applicable in relation to the asset declared.

Under FEMA, an Indian resident is required to
bring back foreign assets. If a person declares his
foreign assets under section 59, can he keep the
assets so declared abroad/ continue to operate
the bank account abroad.

RBI Press Release 2015-2016/754 dated 24t
September, 2015 addresses the said query (placed at
Flag/A).

The compliance window under section 59 be
extended by atleast 3 months.

Due dates for filing a declaration under compliance
window have already been notified which has been
further affirmed by Press Release of CBDT dated
215t September, 2015 (placed at Flag/B).

A clarification be issued as to whether only those
assets which exist on 01.07.2015 can be brought to
tax. If a person has spent away the asset or the
asset does not exist on 01.07.2015, it is to be taxed
under the Act or under the Income-tax Act.

Already clarified in Question No.29, 19 and 20 of
Circular No.13 of 2015.
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The time limit for operation of the Act may be
amended so as not to go beyond 16 years.

The provisions of the Act are clear in this respect
and call for no clarification.

Credit of Foreign Tax paid should be provided
under the Act.

The provisions of the Act are clear in this respect
and call for no clarification.

N.D. Gupta, Past
President, I[CAI
(At page No.5)

How to find present net-worth or market value
of contributions made to a foreign pension funds
as there are no valuers available in that country.

The value of contributions to pension funds shall be
the higher of the total contributions made to the
pension fund or the net asset value of total
contributions. Further, valuation report is not
mandatory for making a declaration.

Taranjeet Singh
(At page No.7)

The condition of ‘higher of acquisition price and
current market price as stated under rule 3(c)(T)
be modified to the ‘current market price as of
valuation date’.

The rules prescribing the fair market value to be
higher of the cost or sale price has been recently
notified with due deliberations and do not call for
any change.

Akash Jain
(At page No.8)

[f an Indian resident has given a loan to a foreign
trust and the trust has bought a property from
that loan and the property now is valued less
than the Original price, should the Indian resident
declare the loan to the trust as the asset or does it
need to declare the property as the asset.

The provisions of the Act are very clear that the
declaration has to be made by the legal or beneficial
owner of the asset. Further, this has also been
clarified in question No.4 of circular No.15 of 2015.

10.

S R Wadhwa
(At page No.9)

Where the money was withdrawn from the
undisclosed bank account or the undisclosed
foreign asset was disposed-off and money kept in
liquid form abroad, what will be the view of RBI
under FEMA in bringing the proceeds of
undisclosed asset to India?

RBI Press Release 2015-2016/754 dated 24th
September, 2015 addresses the said query.
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5

Associates
(At page No.10)

Rashmin Sanghvi &

Clarification on FEMA.

RBI Press Release 2015-2016/754 dated 24
September, 2015 addresses the said query.

12.

Kirti Kumara |
(At page No.11)

13.

RM Narayargﬁ
(At page No.12)

Cases where asset base is legal money but profit
carned is black money (generally in cases of
OCI/ PIO/ Foreigners who are living and
working in India) deserve a lenient treatment and
should be made to pay maximum slab rate of 30%
as penalty on value of their asset as they only fail
to report their profit/ income from a legally
earned asset base.

There is no ambiguity in the provisions of the Act.
The request is to amend the law. The suggestion is
ndl acceptable as it is contrary to the purpose for
which the Black Money Law has been enacted.

Where the declarant had a foreign bank account
that has been repatriated into India in earlier
years, is it in order to value the asset and offer the
income based on the actual amounts credited into
the Indian bank account. Since the money has
already been converted into Indian rupees in
earlier years at lower exchange rate then
prevailing, adopting higher conversion rate as on
01.07.2015 will result in taxing the income that
was never realised by the declarant.

There is no ambiguity in the rule regarding the
conversion rate to be adopted. Rule 3(4) of the Black
Money Rules and query 21 of CBDT’s Circular 15 of
2015 covers the issue.

14.

Ravi Agrawal
(At page No.13)

What is the tax implication if an original tax- paid
asset is left in the US and allowed to get only
interest and dividend. Is it sufficient to include
such interest and dividend and current foreign

Covered in question number 1 and 2 of circular 15
of 2015.
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asset details such as bank account etc. under
Schedule FA.

15.

M B Nayak & Co.
(From page No.14 to
16)

The Act does not provide for regularisation of
any contraventions under FEMA, 1999. The law
is also silent in respect of immunity of continuing
offences.

In such a case, should the individual discontinue
the business assuming the entity has been set up
in contravention to the provisions of FEMA.
How does one regularise the offence under
FEMA?

What declarations a person would be required to
make under FEMA for acquisition of assets
abroad in violation of FEMA?

Can a person who is opted for one time
compliance scheme and what immunity under
FEMA continue to hold such asset?

Once a person declares such account whether he
is required to close such account and bring the
money to India or continue to hold such account.

RBI has issued a Press Release 2015-2016/754 dated
24th September, 2015 on regularisation of assets held
abroad and declared under the compliance window

of the Act in respect of a person resident in India
under FEMA.

16.

Hemant Joshi
(At page No.17)

Whether a resident who owns 100% equity share
capital of unlisted foreign company which have
been received by him purely as gift from his non-

Under section 2(11) of the Act, an undisclosed
foreign asset is defined as an asset located outside
India which is held by a person for which he has no
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resident cousin, who desires to disclose his
foreign dividend income from such shares is
required to disclose the underlying equity shares
of the foreign company under the compliance

window.

satisfactory ~explanation about the source of
investment. Therefore, where a satisfactory
explanation for the asset exists, the same shall not
constitute undisclosed foreign asset under the Act.
The issue has been further clarified by question No.
18 of circular No.13 of 2015.

17.

Rashmin Sanghvi &
Associates

(From page No.21 to
23)

The letter is addressed to Executive Director, RBI
dated 19.09.2015 seeking clarification on the
permission under FEMA to hold the asset
abroad, immunity from FEMA on the asset
disclosed under the Act. Whether all past
transactions in violation of FEMA culminating
into the last asset which is disclosed under the
compliance window are regularised.

RBI Press Release 2015-2016/754 dated 24t
September, 2015 addresses the said query.

The Act specifically provides in section 67 that any
declaration made under section 59 shall not be
admissible against the declarant for penalty/
prosecution under the FEMA.

18.

Ajay Wadhwa
(At page No.24)

Can the persons having bank accounts abroad in
which the money still exists make a declaration
of the credit in the account and bring the balance
in India and pay taxes from the remittances?

Declaration of credits in the bank account is already
covered. RBI Press Release 2015-2016/754 dated
24 September, 2015 addresses the issue of

remittance.

19.

Neha Malhotra
(At page No.25)

The press release of RBI states that “No
permission under FEMA will be required to
dispose of the asset so declared and bring back
the proceeds to India through banking channels
within 180 days from the date of declaration. The
RBI will deal with such applications as per extant
regulations. In case such permission is not

Does not pertain to CBDT, falls under the purview
of RBI. The reference has originally been made by
the applicant to RBL. However, the same has again
been forwarded by CBDT to RBI for necessary
action.
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regulations. In case such permission is not
granted, the asset will have to be disposed off and

proceeds brought back to India.”

In view of the above, there is a flutter amongst
the declarants as to what will happen where the

permission is not granted by the RBL
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