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IN THE HIGH COURT OF KARNATAKA AT BENGALURU 

 

DATED THIS THE 28TH DAY OF SEPTEMBER 2020 

 

PRESENT 

 

THE HON’BLE MR. JUSTICE ALOK ARADHE 

 

AND 

 

THE HON’BLE MR. JUSTICE M.I.ARUN 
 

I.T.A. NO.534 OF 2013  

BETWEEN: 
 

M/S CUTCHI MEMON UNION 
NO.62-63, 1ST FLOOR 

CHICK BAZAR ROAD 
SHIVAJINAGAR 
BANGALORE – 560 001 

... APPELLANT 
(BY SRI.ASHOK A KULKARNI, ADV.,) 

 
AND: 
 

THE DEPUTY DIRECTOR OF INCOME TAX (EXEMPTIONS) 
CIRCLE – 17(1), BANGALORE. 

... RESPONDENT 
(BY SRI.K.V.ARAVIND, ADV.) 

- - - 

 
THIS ITA IS FILED UNDER SECTION 260-A OF I.T. ACT, 

1961 ARISING OUT OF ORDER DATED 14.08.2013 PASSED IN ITA 
NO.878/BANG/2012 FOR THE ASSESSMENT YEAR 2007-08, 
PRAYING THAT THIS HON’BLE COURT MAY BE PLEASED TO: 

(I) FORMULATE THE SUBSTANTIAL QUESTIONS OF LAW 
STATED THEREIN. 

(II) ALLOW THE APPEAL AND SET ASIDE THE ORDER 
PASSED BY THE ITAT, BANGALORE IN ITA NO.878/BANG/2012 
DATED 14.08.2013 AND SUITABLY MODIFYING IT AS SOUGHTI N 

THE APPEAL. 
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THIS ITA COMING ON FOR FINAL HEARING, THIS DAY, 
ALOK ARADHE J., DELIVERED THE FOLLOWING: 

 

JUDGMENT 

 

 

This appeal under Section 260A of the Income Tax 

Act, 1961 (hereinafter referred to as the Act for short) 

has been preferred by the assessee.  The subject matter 

of the appeal pertains to the Assessment year 2007-08. 

The appeal was admitted by a bench of this Court vide 

order dated 07.02.2014 on the following substantial 

questions of law: 

(i) Whether on the facts and in the 

circumstances of the case a statutory 

deduction as provided in Section 24(a) 

of the Act is not to be reckoned while 

determining the amount available for 

application towards charity, for the 

purpose of levying tax in considering the 

applicability of Section 11 to a public 

charitable trust as was done in the 

assessment order? 

 

(ii) Without prejudice and in the alternative 

whether even in the case of a public 
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charitable trust tax could be levied on a 

public charitable trust only on its to total 

income computed after taking into 

account all deductions including those 

available under Section 24(a) as well as 

what is to be excluded under Section 11 

of the Act? 

 

2. Facts leading to filing of the appeal briefly 

stated are that the assessee is a religious and charitable 

trust. The assessee filed return of income on 06.09.2007 

for Assessment Year 2007-08 declaring ‘NIL’ income. 

The assessee had shown income from the House 

Property at Rs.1,00,93,959/- and income from other 

sources at Rs.1,45,294/-. The total taxable income 

shown in the statement of income was Rs.99,48,665/-. 

It is the case of the assessee that it had utilized the 

income derived from the property for the purposes 

enumerated under Section 11 of the Act. Therefore, no 

tax was paid and income was declared as ‘NIL’ for the 

purpose of payment of tax. The Assessing Officer by an 
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order dated 30.11.2009 disallowed the claim of 

deduction of the claim of assessee for an amount of 

Rs.43,25,983/- under Section 24(a) of the Act on the 

ground that the income of the trust has to be computed 

in a commercial manner and not as per the Act. The 

claim for depreciation was also disallowed. The assessee 

thereupon filed an appeal before the Commissioner of 

Income Tax (Appeals), who by an order dated 

27.04.2012, by placing reliance on decision of Calcutta 

High Court in CIT VS. JAYASHREE CHARITY TRUST, 

159 ITR 280 (Cal) and decision of Gujarat High Court 

in CIT VS. GANGA CHARITY TRUST FUND, 162 ITR 

612 (Guj) set aside the order of the Assessing Officer 

and allowed the appeal preferred by the assessee. Being 

aggrieved, the revenue approached the Income Tax 

Appellate Tribunal (hereinafter referred to as 'the 

Tribunal' for short). The Tribunal by an order dated 

14.08.2013 allowed the appeal preferred by the 

revenue. In the aforesaid factual background, the 
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assessee has approached this court. 

 

3. Learned counsel for the assessee has referred 

to the expression ‘income’, and ‘total income’ as defined 

under Section 2(24) and Section 2(45) of the Act. Our 

attention has also been invited to Section 139(4A) of the 

Act as well as Rule 12(g) of the Rules. It is submitted 

that the Rules, the form and provisions provide for 

deduction under Section 24 of the Act and therefore, the 

assessee is entitled to deduction under Section 24(a) of 

the Act. It is further submitted that under the Act, tax, if 

any, can be levied only on total income as computed 

under the Act after excluding from such total income the 

amounts, which are not includible under Chapter III of 

the Act.  It is further submitted that total income of the 

trust has to be computed as per provisions of the Act 

i.e., by taking into account the statutory deductions like 

30% of the annual rental value in respect of rental 

income. It is also urged that the Tribunal was not 

justified in levying tax on public charitable trust to deny 
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the benefit of statutory deductions. It is also argued that 

there is no provision in the Act that if the property of the 

assessee is held for charitable purposes, no deduction 

under Section 24 is available. It is further submitted that 

Section 24 allows deduction of 30% of rental income. In 

support of his submissions, learned counsel has placed 

reliance on the decisions of Supreme Court in 

‘COMMISSIONER OF INCOME-TAX VS. RAJASTHAN 

AND GUJARATI CHARITABLE FOUNDATION’, 

(2018) 402 ITR 441 (SC), ‘COMMISSIONEROF 

INCOME-TAX, CENTRAL-I, CALCUTTA VS. 

JAYASHREE CHARITY TRUST’, 159 ITR 280 (Cal), 

‘COMMISSIONR OF INCOME-TAX VS. GANGA 

CHARITY TRUST FUND’, 162 ITR 612 (Guj), 

‘COMMISSIONER OF INCOME-TAX VS. INSTITUTE 

OF BANKING PERSONNEL SELECTION (IBPS)’, 

(2003) 131 TAXMAN 386 (BOM.). 

 

4. On the other hand, learned counsel for the 

revenue submitted that income of the trust has to be 
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computed as per the commercial principles and the 

amount is required to be expended for the purposes of 

the trust. It is also argued that every receipt is an 

income and only the amount, which is applied for the 

purposes of the trust is eligible for deduction. It is also 

argued that wherever Section 11 is applicable, the 

provisions of Section 14 of the Act are not attracted. It 

is also submitted that the charging provision should 

provide for deduction and not the form or the Rules. It is 

also urged that decision relied upon by the learned 

counsel for the assessee have no application to the fact 

situation of the case. 

 

5. We have considered the submissions made 

by learned counsel for the parties and have perused the 

record. Before proceeding further, it is apposite to take 

note of relevant statutory provisions: 

2(24) " income" includes- 

(i) profits and gains; 

(ii) dividend; 
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(iia) voluntary contributions 

received by a trust created wholly or 

partly for charitable or religious 

purposes or by an institution 

established wholly or partly for such 

purposes  or by an association or 

institution referred to in clause (21) or 

clause (23), or by a fund or trust or 

institution referred to in sub-clause (iv) 

or sub- clause (v)  or by any university 

or other educational institution referred 

to in sub-clause (iiiad) or sub-clause 

(iiiae) or sub-clause (via) of clause 

(23C) of section 10 (or by an electoral 

trust). 

Explanation.- For the purposes of 

this sub-clause, “trust” includes any 

other legal obligation.; 

 

2(45) " total income" means the 

total amount of income referred to in 

section 5, computed in the manner laid 

down in this Act; 
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11(1)(a) income derived from 

property held under trust wholly for 

charitable or religious purpose, to the 

extent to which such income is applied 

to such purposes in India, and, where 

any such income is accumulated or set 

apart for application to such purposes 

in India, to the extent to which the 

income so accumulated or set apart is 

not in excess of [fifteen] percent of the 

income from such property. 

 

24(a) a sum equal to thirty per 

cent of the annual value; 

 

139(4A)  Every person in receipt 

of income derived from property held 

under trust or other legal obligation 

wholly for charitable or religious 

purposes or in part only for such 

purposes, or of income being voluntary 

contributions referred to in sub-clause 

(iia) of clause (24) of Section 2, shall, 

if the total income in respect of which 

he is assessable as a representative 

assessee. (the total income for this 
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purpose being computed under this Act 

without giving effect to the provisions 

of Sections 11 and 12) exceeds the 

maximum amount which is not 

chargeable to income- tax, furnish a 

return of such income of the Previous 

year in the prescribed form and verified 

in the prescribed manner and setting 

forth such other particulars as may be, 

prescribed and all the provisions of this 

Act shall, so far as may be, apply as if 

it were a return required to be 

furnished under sub-Section (1). 

 

6. The object of Section 11 of the Act is to grant 

immunity to the income of a charitable trust from 

income tax. The immunity however, is confined to the 

extent to which such income is applied to such purposes 

in India. The exemption will be denied if the income is 

not actually applied for charitable purposes.  This 

exclusion from immunity, which has been granted by 

Section 11 of the Act has to be confined to the real 

income of the trust. The application or accumulation can 
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only be of real income which has actually been received 

by an assessee. It is pertinent to note that Central Board 

of Direct Taxes has issued a Circular No.5-P dated 

19.05.1968, which provides that the word ‘income’ in 

Section 11(1a) of the Act must be understood in 

commercial sense and the entire income of the trust in 

the commercial sense has been spent for the purpose of 

charity. The real income of the trust is exempt to the 

extent to which some income is applied to such 

purposes in India. The aforesaid view has been taken by 

Calcutta High Court in JAYASHREE CHARITY TRUST 

supra as well as GANGA CHARITY TRUST supra with 

which we respectively agree. However, from perusal of 

the order passed by the Commissioner of Income Tax 

(Appeals) as well as the Tribunal, we find that neither 

the Commissioner of Income Tax (Appeals) nor the 

Tribunal has examined the case of the assessee on the 

touchstone of aforesaid well settled legal principles. We 

are therefore, in the facts of the case left with no option 
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but to quash the order of the Tribunal and remit the 

matter to the Tribunal afresh for consideration in the 

light of observations made supra. Since, the matter is 

being remitted to the Tribunal, therefore, it is not 

necessary for us to answer the substantial questions of 

law.  

 

In the result, the appeal is disposed of. 

 

Sd/- 

JUDGE 

 

 

 

Sd/- 

JUDGE 
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