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IN THE HIGH COURT OF KARNATAKA AT BENGALURU 

 

DATED THIS THE 10TH DAY OF SEPTEMBER 2020 

 

PRESENT 

 

THE HON’BLE MR. JUSTICE ALOK ARADHE 

 

AND 

 

THE HON’BLE MR. JUSTICE H.T.NARENDRA PRASAD 
 

I.T.A. NO.383 OF 2012 

BETWEEN: 
 

1. THE DIRECTOR OF INCOME-TAX 
 INTERNATIONAL TAXATION 

 RASHTROTHANA BHAVAN 
 NRUPATHUNGA ROAD 
 BANGALORE. 

 
2. THE DY. COMMISSIONER OF INCOME TAX 

 INTERNATIONAL TAXATION 
 CIRCLE-1(1), RASHTROTHANA BHAVAN 
 NRUPATHUNGA ROAD, BANGALORE. 

... APPELLANTS 
(BY SRI. K.V. ARAVIND, ADV.,) 

 
AND: 
 

M/S. JEANS KNIT PVT. LTD., 
NO.21, E-1, II PHASE 

PEENYA INDUSTRIAL AREA 
BANGALORE-560058. 

... RESPONDENT 

(BY SRI. T. SURYANARAYANA, ADV.) 
- - - 

 
THIS ITA IS FILED UNDER SECTION 260-A OF I.T. ACT, 

1961 ARISING OUT OF ORDER DATED 29.06.2012 PASSED IN ITA 

NOs.19 & 23/BANG/2010 FOR THE ASSESSMENT YEAR 2007-08, 
PRAYING THAT THIS HON’BLE COURT MAY BE PLEASED TO: 
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(I) FORMULATE THE SUBSTANTIAL QUESTIONS OF LAW 
STATED THEREIN. 

(I) ALLOW THE APPEAL AND SET ASIDE THE ORDER OF THE 
ITAT, BANGALORE IN ITA NOS.19 & 23/BANG/2010 DATED 29-06-

2012 AND CONFIRM THE ORDER OF APPELLATE COMMISSIONER 
CONFIRMING THE ORDER PASSED BY THE DEPUTY 
COMMISSIONER OF INCOME, TAX, INTERNATIONAL TAXATION, 

CIRCLE-1(1), BANGALORE. 
 

THIS ITA COMING ON FOR HEARING, THIS DAY,          
ALOK ARADHE J., DELIVERED THE FOLLOWING: 

 

JUDGMENT 

 

 

This appeal under Section 260A of the Income Tax 

Act, 1961 (hereinafter referred to as the Act for short) 

has been preferred by the revenue.  The subject matter 

of the appeal pertains to the Assessment year 2007-08. 

The appeal was admitted by a bench of this Court vide 

order dated 01.03.2013 on the following substantial 

question of law: 

(i) Whether the tribunal was correct in 

holding that the services rendered by 

the on-resident company is not akin to 

technical skill and expertise as per the 

provisions of Section 9(1)(vii) of the Act 

and TDS provisions are not applicable? 
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(ii) Whether the tribunal was correct in 

holding that the inspection and ensure of 

quality of fabric, scheduled shipment of 

raw material and other related services 

rendered by the non-resident company 

would not fall within the services 

contemplated under Section 9(i)(vii) of 

the Act? 

 

(iii) Whether the tribunal was correct in 

setting aside the order passed under 

Section 201(1A) of the Act? 

 

2. The factual background, in which the 

aforesaid substantial question of law which arise for 

consideration needs mention. The assessee is engaged 

in the business of manufacturing and export of 

garments and 100% export oriented undertaking. The 

assessee company requires to import accessories from 

other countries and mostly from Europe.  For the 

aforesaid purpose, the assessee had engaged M/s Sharp 

Eagle International, Honkong (hereinafter referred to as 

‘non resident company’ for short) to render various 
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services at the time of import such as inspection of 

fabrics, timely dispatch of material etc. The assessee 

company paid 12.5% of the import value as charges to 

the aforesaid non resident company. The assessee made 

payments to non resident company in assessment year 

2007-08 without deduction of TDS. The Assessing 

Officer by an order dated 11.08.2008, inter alia held 

that non resident company is a service provider and is 

not an agent of the assessee and the services rendered 

by non resident company have to be treated as technical 

services and are squarely covered under the scope and 

ambit of Section 9(1)(vii) of the Act.  The assessee 

failed to deduct the Tax at source at the rate of 10% 

and therefore, the assessee is treated as an assessee in 

default. Accordingly, the liability of the assessee along 

with interest was determined at Rs.1,73,23,048/-.   

 

3. The assessee thereupon approached the 

Commissioner of Income Tax (Appeals) by filing an 

appeal. The Commissioner of Income Tax (Appeals) by 
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an order dated 15.10.2009 inter alia held that the 

assessee has not been able to furnish proper and 

satisfactory evidence in order to establish that the 

consideration payable for services rendered by non 

resident company under the terms of the agreement is 

not in the nature of Fee towards technical services 

within the meaning of Explanation 2 to Section 9(1)(vii) 

of the Act. Accordingly, the appeal was dismissed. The 

assessee thereupon filed an appeal before the Income 

Tax Appellate Tribunal (hereinafter referred to as 'the 

Tribunal' for short). The tribunal by an order dated 

29.06.2012 inter alia held that non resident company is 

not involved either in identification of the exporter or 

selecting the material and negotiating the price. It was 

further held that the quality of material is already 

determined by the assessee and non resident company 

is only required to make physical inspection of the 

material to examine if it resembles the quality specified 

by the assessee. In other words, it only has to compare 
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the material with samples provided by the assessee and 

for this activity no technical knowledge is required.  

Accordingly, it was held that the non resident company 

is not providing any technical services and the payments 

made by the assessee to non resident company do not 

fall within the ambit of fee for technical services and 

therefore, provision of Section 195(1) is not attracted. 

In the result, the appeal filed by the assessee was 

allowed. In the aforesaid factual background, the 

revenue is in appeal before us. 

 

4. Learned counsel for the revenue submitted 

that for the assessment year 2007-08, the assessee had 

received managerial, technical or consultancy services 

from the non resident company and therefore, was 

under an obligation to deduct tax at source under 

Section 195(1) of the Act. It is also urged that non 

resident company has an expertise in textile and under 

the agreement it was required to check quality, quantity 

and to ensure timely dispatch of materials and 
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therefore, the non resident company had rendered 

managerial services. Alternatively it is submitted that 

the services rendered by the non resident company, in 

any case, amount to consultancy services.   In support 

of aforesaid submissions, reliance has been placed on 

decisions of the Supreme Court in ‘CENTRAL BOARD 

OF DIRECT TAXES VS. OBEROI HOTELS (INIDA) 

(P) LTD., (1998) 97 TAXMAN 453 (SC) and ‘GVK 

INDUSTRIES LTD.  & ANR. VS. THE INCOME TAX 

OFFICER & ANR., CIVIL APPEAL NO.7796/1997 

DATED 18.02.2015 

 

5. On the other hand, learned counsel for the 

assessee submitted that the assessee gets raw material 

from abroad and under the agreement non resident 

company is required to inspect and ensure quality of 

sample approved by the assessee and to ensure timely 

delivery. It is pointed out that under the agreement the 

non resident company had no role in selecting samples, 

design or colour, but it acts only as commission agent. 
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It is also pointed out that all the documents were 

supplied before the Assessing Officer and all the 

correspondences were produced before the 

Commissioner of Income Tax (Appeals).  However, 

neither the Assessing Officer nor the Commissioner of 

Income Tax (Appeals) has taken note of the material 

produced by the assessee. It is contended that non 

resident company neither provided any technical or 

managerial services and services provided by it cannot 

be termed as consultancy services. It is pointed out that 

the tribunal after meticulous appreciation of evidence on 

record has recorded a finding of fact that the services 

rendered by the non resident company does not amount 

to consultancy services. The aforesaid finding of fact has 

neither been assailed by the revenue as perverse and 

even in the memo of appeal no perversity has been 

even alleged. Therefore, no substantial question of law 

arises for consideration in this appeal as the finding 

recorded by the tribunal is a pure finding of fact.  
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Alternatively, it is submitted that even if the tax has to 

be deducted at source with retrospective effect, the 

liability cannot be put on the assessee with retrospective 

effect. In support of aforesaid submissions, reliance has 

been placed on decisions in ‘THE DIRECTOR OF 

INCOME-TAX & ANR. VS. M/S SASKEN 

COMMUNICATION’, ITA NO.241/2011 DATED 

10.06.2020, ‘DIRECTOR OF INCOME TAX (INTL. 

TAX.)- II VS. PANALFA AUTOELECTRIK LTD., ITA 

NO.292/2014 DATED 22.07.2014, 

‘COMMISSIONEROF INOCME TAX-IV VS. M/G GRUP 

ISM P. LTD., ITA NO.325/2014 DATED 29.05.2015, 

‘COMMISSIONER OF INCOME-TAX, CHENNAI VS. 

FARIDA LEATHER COMPANY’, (2016) 66 

TAXMANN.COM 321 (MADRAS) and ‘THE 

COMMISSIONER OF INCOME TAX-11 VS. M/S NGC 

NETWORKS (INDIA) PVT. LTD.’, IA NO.397/2015 

DATED 29.01.2018. 
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6. We have considered the submissions made 

by learned counsel for the parties and have perused the 

record. The singular question, which arises for 

consideration in this appeal is whether the fee made by 

the assessee to non resident company is in the nature of 

technical services and would be covered under the scope 

and ambit of Explanation 2 to Section 9(1)(vii) of the 

Act. Before proceeding further, it is apposite to take 

note of Section 9(1)(vii) of the Act, which reads as 

under: 

Section 9(1)(vii) in The Income- Tax Act, 

1995 

(vii) income by way of fees for technical 

services payable by- 

(a) the Government; or 

(b) a person who is a resident, except where 

the fees are payable in respect of services 

utilised in a business or profession carried on 

by such person outside India or for the 

purposes of making or earning any income 

from any source outside India; or 
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(c) a person who is a non- resident, where the 

fees are payable in respect of services utilised 

in a business or profession carried on by such 

person in India or for the purposes of making 

or earning any income from any source in 

India:  

  Provided that nothing contained in this 

clause shall apply in relation to any income by 

way of fees for technical services payable in 

pursuance of an agreement made before the 

1st day of April, 1976 , and approved by the 

Central Government. 

Explanation 1-For the purposes of the 

foregoing proviso, an agreement made on or 

after the 1st day of April, 1976 , shall be 

deemed to have been made before that date 

if the agreement is made in accordance with 

proposals approved by the Central 

Government before that date. 

Explanation 2- For the purposes of this 

clause," fees for technical services" means 

any consideration (including any lump sum 

consideration) for the rendering of any 

managerial, technical or consultancy services 

(including the provision of services of 
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technical or other personnel) but does not 

include consideration for any construction, 

assembly, mining or like project undertaken 

by the recipient or consideration which would 

be income of the recipient chargeable under 

the head" Salaries". 

 

  

7. It is well settled rule of interpretation of 

taxing statute that words not defined in the Act must be 

interpreted in their popular sense meaning, ‘that since, 

which people conversant with the subject matter with 

which statute is dealing would attribute to it. The words 

therefore, have to be interpreted according to ordinary 

parlance and must be given a meaning, which people 

conversant with the commodity would ascribe to it. 

[SEE: ‘ORIENT TRADERS VS. COMMERICAL TAX 

OFFICER, TIRUPATI’, (2008) 14 SCC 440, ‘STATE 

OF MADHYA PRADESH VS. MARICO INDUSTRIES 

LTD.,’, AIR 2016 SC 3462 and ‘VIJAYA GOPALA 

LOHAR VS. PANDURANG RAMCHANDRA GHORPADE 

AND ORS.’, AIR 2019 SC 3272]. It is pertinent to 
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mention here that expression ‘managerial’, ‘technical’ 

and ‘consultancy services’ employed in Explanation 2 to 

Section 9(1)(vii) of the Act have neither been defined 

under the Act nor under the general clauses Act, 1987. 

Therefore, the aforesaid words have to be understood in 

the sense in which they are understood by the persons 

engaged in the business and by the common man who is 

aware and understands the same.  The Delhi High Court 

in ‘CIT VS. BHARTI CELLULAR LTD.,’, (2009) 319 

ITR 139 (DELHI) as well as in the case of PANALFA 

supra dealt with word ‘consultancy’ and held that the 

word ‘consultancy’ has been defined in the Black’s Law 

Dictionary, 8th Edition as an act and advise of someone 

(such as a lawyer). It has further been held that it may 

mean a meeting in which parties consult or confer. For 

consultation service under Explanation 2, there should 

be a provision of service by the non-resident, who 

undertakes to perform it, which the acquirer may use. 

The service must be rendered in the form of an advice 
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or consultation given by the non-resident to the resident 

Indian payer.  The aforesaid decisions were referred to 

approval in GROUP ISM (P) LTD. supra and it has been 

held that consultancy services ordinarily would not 

involve instances where the non-resident is acting as a 

link between the resident and another party, facilitating 

the transaction between them, or where the non-

resident is directly soliciting business for the resident 

and generating income out of such solicitation. It is 

equally well settled legal proposition that tribunal is a 

fact finding authority and decision on facts rendered by 

the tribunal can be gone into by High Court only if a 

question is referred to it, which says the finding is 

perverse [See: SANTHOSH HAZARI VS. PURUSHOTTAM 

TIWARI’, (2001) 3 SCC 179 and a decision of this court 

in CIT VS. SOFT BRANDS (P) LTD.’, (2018) 406 ITR 

513]. 

 

8. In the backdrop of aforesaid well settled legal 

principles, we may examine the facts of the case in 
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hand.  It is pertinent to mention here that the assessee 

had filed copies of agreement, brief note on nature and 

purpose of remittance, invoice copies, list of suppliers 

and chartered accountant’s certificate for remittance 

before the Assessing Officer. However, the Assessing 

Officer has failed to take note of the same. Similarly, the 

assessee had filed e-mail correspondences pointing out 

various activities carried out by a non resident company 

in terms of the agreement executed between the parties 

dated 01.03.2006.  The assessee has also provided the 

information as sought for by the Commissioner of 

Income Tax (Appeals) vide communication dated 

27.08.2009. The aforesaid fact is recorded in paragraph 

4.3.2 of the order passed by the Commissioner of 

Income Tax (Appeals). From the agreement executed by 

the assessee with the non-resident company, it is 

evident that the non-resident company is required to 

inspect the quality of fabric and other accessories in 

accordance with the sample approved by the assessee 
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and coordinate with the suppliers to ship the goods 

within stipulated date. The services have been described 

in the agreement dated 01.03.2006 as information and 

tracking services.  Under the agreement, the non-

resident company is required to ensure coordination with 

the suppliers, so that goods are shipped on time and to 

undertake necessary coordination and ensure that 

correct quantity and quality of goods are shipped to 

assessee.  It is pertinent to mention here that the 

assessee in consultation with the exporters identifies the 

manufacturers as well as the quality and price of the 

material to be imported. The non-resident company is 

no where involved either in identification of the exporter 

or in selecting the material and negotiating the price.  

The quality of material is also determined by the 

assessee and the non-resident Indian company is only 

required to make physical inspection to see if it 

resembles the quality specified by the assessee. For 

rendering aforesaid service, no technical knowledge is 
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required. The tribunal on the basis of meticulous 

appreciation of evidence on record, has recorded a 

finding that non-resident company is not rendering any 

consultancy service to the assessee. Therefore, the 

same would not fall within the services contemplated 

under Section 9(1)(vii) of the Act. The aforesaid finding 

of fact is based on meticulous appreciation of evidence 

on record and cannot be termed as perverse. It is 

pertinent to mention here that even in memo of appeal, 

no ground has been urged with regard to perversity of 

the aforesaid finding. For the aforesaid reason also, the 

substantial questions of law framed by a bench of this 

court deserve to be answered against the revenue. 

 

In view of preceding analysis, the substantial 

questions of law framed by a bench of this court are 

answered against the revenue and in favour of the 

assessee. 
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In the result, we do not find any merit in this 

appeal. The same fails and is hereby dismissed. 

 

 

Sd/- 

JUDGE 

 

 

 

Sd/- 

JUDGE 
ss 

 
 


