THE AUTHORITY FOR ADVANCE RULING
IN KARNATAKA
GOODS AND SERVICES TAX
VANIJYA THERIGE KARYALAYA, KALIDASA ROAD
GANDHINAGAR, BENGALURU - 560009

Advance Ruling No. KAR ADRG 55 / 2020
Date : 7-11-2020
Present:

1. Dr. Ravi Prasad M.P.
Additional Commissioner of Commercial Taxes . ... Member (State Tax)

2. Sri. Mashhood Ur Rehman Farooqui,
Joint Commissioner of Central Tax, rep .. .. Member (Central Tax)

Sri. B.R. Sridhar,

1 Name and address of the No0.2328, 1st Floor, 20th Cross,
" | applicant Banashankari 2nd Stage, K.R.Road,
Bangalore-560070
2. | GSTIN or User ID Un-registered
Date of filing of Form GST
3. ARA-01 12.03.2020

Smt. VANI H, Advocate &

% [ FEpresing by Authorised representative

5 Jurisdictional Authority — _N A-
Centre

6. Jurisdictional Authority — _N A-
State

Yes, discharged fee of Rs.5,000/- under
CGST Act and Rs 5,000/- under KGST Act
vide CIN HDFC20032900019378 dated
03.03.2020

Whether the payment of
7. | fees discharged and if yes,
the amount and CIN

ORDER UNDER SECTION 98(4) OF THE CGST ACT, 2017
& UNDER 98(4) OF THE KGST ACT, 2017

Sri B.R. Sridhar (called as the ‘Applicant’ hereinafter), No.2328, 1st Floor,
20th Cross, Banashankari 2nd Stage, K.R.Road, Bangalore-560070, an un-
registered person have filed an application for Advance Ruling under Section 97 of
CGST Act,2017 read with Rule 104 of the CGST Rules, 2017 and under Section 97
of the KGST Act, 2017 read with Rule 104 of the KGST Rules 2017, in FORM GST
ARA-01 discharging the fee of Rs.5,000/- each under the CGST Act and the KGST
Act.

2. The Applicant, being the owner of an immovable property bearing Sy. No.4,
suring 1 acre 2 guntas, situated at Bikasipura Village, Uttarahalli Hobli,
Palore has entered into a Joint Development Agreement dated 19.05.2016 with
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M/s Suprabhat Constructions, a partnership firm, authorizing them to construct
residential flats by incurring the necessary cost together with certain common
amenities and upon the development of the said property, the applicant gets 40%
share of undivided right, title and interest in the land proportionate to super built
up area and 40% of car parking spaces. In view of this, the applicant has sought
advance ruling in respect of the following question.

Whether the total amounts received by the Owner towards the advances
or sale consideration of the flats fallen to his share of 40% in terms of the
Joint Development Agreement dated 19.05.2016 and the subsequent Area
Sharing Agreement dated 03.01.2018, are not amenable for payment of
GST, since Applicant has sold or agreed to sell or gifted, the flats after
obtaining Occupancy Certificate dated 26.08.2019 and that Applicant has
not received any part of the sale consideration prior to the said date of
occupancy certificate, thus falling under Entry No.5 of Schedule III of
CGST Act read with Notification No.11/2017-Central Tax (Rate) dated
28.06.2017 and the corresponding provisions of SGST Act.

3. Admissibility of the application : The applicant, being an un-registered
person, filed the instant application, in relation to the applicability of a notification,
determination of liability to pay tax and whether the activity of the applicant
amounts to or results in supply. Further the applicant has sought advance ruling
in respect of the question on the issues covered under Section 97(2)(b), (e) & (g) of
the CGST Act 2017 respectively and hence the application is admitted.

4. The applicant furnished the following facts relevant to the instant
application.
4.1 The Applicant had given irrevocable license to the Developer to execute

and complete the project and till the developer’s share is entirely conveyed to the
Developer or his nominees. The Developer shall at its sole cost, expense and
responsibility, develop the schedule property in accordance with the specifications
set out there in and the responsibility to obtain conversion orders, construction
plans and other permissions from the respective authorities by the Developer.

4.2 The Developer was required to commence construction activities within
30 days from the date of receipt of the sanctioned plan and shall complete the
project within 24 months from the date of receipt of the sanctioned plan, subject to
the grace period of 6 months. The said project shall be deemed to be complete
within stipulated period and the Developer has to furnish occupancy certificate /
completion certificate from the respective statutory authorities.

4.3 The applicant is entitled to get allotted share of 40 % of undivided share
of land in right proportionate to the super built up area with car parking space and
___developer share pertains to 60 % of undivided share of land in right proportionate

/’f ~dvao-the super built up area with car parking space, title and interest as per clause
\sharing agreement dated 03-01-2018. Further the developer handed over
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applicant’s (Owner) undivided share of the land in right proportionate to the super
built up area with car parking space after obtaining occupancy certificate from the
statutory authorities on 26.08.2019.

4.4 The developer had sole and exclusive right of marketing the entire
project. The applicant (owner) shall discharge VAT / service tax liability in respect
of the owners share, if enters into agreement for sale of the allotted flats in terms of
clause 9.3 prior to obtaining the occupancy certificate/completion certificate.

4.5 The developer had obtained sanctioned plan vide BBMP/ADDL.DIR/JD
South/LP 016/16-17 on 21.2.2017 and commencement certificate on 16.6.2017,
from the BBMP. The Sharing Agreement was entered between the applicant owner
and the Developer vide Area Sharing Agreement dated 03.01.2018 i.e. during GST
regime.  Further, the Joint Director of Town Planning(South), Bengaluru has
issued the occupancy certificate dated 26.8.2019 in respect of 74 units/flats in the
said residential apartment.

4.6 The developer is liable to pay tax (GST) on construction service
(Construction of complex) intended for sale to a buyer, wholly or partly, at the rate
of 18% in terms of the Notification (Central tax rate) No. 11/2017 Central Tax
(Rate) dated 28.6.2017 as amended by Notification No. 04/2018 Central Tax (Rate)
dated 25.01.2018. Further the valuation of said services is to be determined in
terms of paragraph 2 of the Notification No. 11/2017 Central Tax (Rate) dated
28.6.2017, prior to 1.4.2019

o Applicant’s interpretation of law : The Applicant submits their
interpretation of law as under:

5.1 The applicant contends that the liability to pay GST by the applicant
would not arise as the applicant has not entered any agreement with prospective
buyers before receiving the completion certificate from the competitive authority 1i.e.
BBMP. The Applicant further states that clause 1.7 of Area Sharing Agreement
restricts the right of the Applicant to execute any sale agreements or any
conveyancing deeds till the applicant takes over their units and the occupancy
certificate is issued and hence the applicant had no occasion to enter into any
transaction for transferring his right, title or interest in respect of his share of the
flats till the occupancy certificate is issued by the concerned authority.

5.2 In view of the above there is no liability upon the applicant Owner to pay
GST in respect of the 40% of super built area received by the applicant, in terms of
Notification No. 11/2017 Central Tax (Rate) dated 28.6.2017 as it stood prior to
1.4.2019 and in terms of Notification No. 4/2018 Central Tax (Rate) dated
25.1.2018.

The applicant, in support of their contention, have furnished copies of
of sale deed pertains to sale of flats and consolidated statement of the
and receipts of statement showing that all the advances /sale
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consideration have been received after issuance of occupation certificate from the
competitive authority i.e. BBMP.

2.4 The applicant contends that the transaction of sale of residential flat
amounts to “sale of land” and the same is neither a supply of goods nor supply of
services, in terms of Entry No 5 of Schedule III, which is appended below.

“ 5. Sale of land and, subject to clause (b) of paragraph 5 of Schedule II,
sale of building”

5.5 The applicant further contends that time of supply of service as per
section 13(2) (c) is receipt of the service from the developer reflected in his books of
accounts based on contractual obligations mentioned at JDA and Area sharing
agreement and the date on which developer made an application for issue of
occupancy certificate.

6. FINDINGS & DISCUSSION

6.1 We have considered the submissions made by the Applicant in their
application for advance ruling as well as the submissions made by Smt. VANI. H.
appeared as Authorized representative of the applicant during the personal
hearing. We have also considered the issues involved, on which advance ruling is
sought by the applicant and relevant facts.

6.2 At the outset, we would like to state that the provisions of both the CGST
Act, 2017 and the KGST Act, 2017 are the same except for certain provisions.
Therefore, unless a mention is specifically made to such dissimilar provisions, a
reference to the CGST Act would also mean a reference to the corresponding similar
provisions under the KGST Act.

6.3 The applicant has sought advance ruling in respect of question at para 2
supra, with regard to the exigibility of the amounts to GST, received towards sale of
applicant’s share (40%) of residential flats, consequent upon the Joint Development
Agreement with developer to construct 74 residential units as per sharing
agreement dated 03-01-2018, after the issuance of Occupancy/completion
certificate dated 26.8.2019, by the Joint Director of Town Planning (South),
Bengaluru.

6.4 We observed on examination of the records that the applicant has
entered into JDA, along with irrevocable general power of attorney, on 19.05.2016
with the Developer M/s Suprabhat Constructions; Developer obtained necessary
plan approval dated 21.02.2017, Commencement Certificate dated 16.06.2017 and
the Completion / Occupancy Certificate dated 26.08.2019, from the competent
authority BBMP.

The applicant contends that their share of residential flats have been
over by the Developer to them only after the issuance of Occupancy

dhar Page 4 of 6




certificate dated 26.08.2019 and the applicant has executed the sale deeds for sale
of the said flats after the occupancy certificate dated 26.08.2019 and thus the
transaction is not exigible to GST in terms of clause 5 to Schedule III of the CGST
Act 2017, which specifies certain transactions to be treated neither as a supply of
goods nor a supply of services and the same is appended below:

“5. Sale of land and, subject to clause (b) of paragraph 5 of Schedule II,
sale of building”

6.6 Further Schedule II to the CGST Act 2017 specifies certain activities /
transactions to be treated as supply of goods / services. Clause 5(b) of the said
schedule stipulates that “Construction of a complex, building, civil structure or a part
thereof, including a complex or building intended for sale to a buyer, wholly or partly”
shall be treated as supply of service except where the entire consideration has been
received after issuance of completion certificate, where required, by the competent
authority or after its first occupation whichever is earlier.

6.7 In the instant case the applicant stated that that their share of
residential flats have been handed over by the developer after the issuance of
completion / occupation certificate dated 26.08.2019 and also clause 1.7 of the
Area Sharing Agreement restricts the right of the applicant to execute any sale
agreement or any conveyancing deeds till the issuance of completion certificate and
taking over of their share of units / flats. Thus the sale of said flats is not exigible
to GST, if and only if they are sold after issuance of Completion / Occupancy
certificate, in which case the said transaction is to be treated neither as supply of
goods nor supply of services, in terms of clause 5 of Schedule III.

6.8 It is an admitted fact that the developer had the sole and exclusive right
of marketing the entire project. The applicant is silent about the fact that whether
the developer had executed any sale deeds on behalf of the applicant in respect of
the applicant’s share of units/flats. Thus if the applicant themselves or the
developer on behalf of the applicant have sold the applicant’s share of units/flats
prior to issuance of completion certificate, then the transactions amount to supply
of “Works Contract Service” are liable to GST.

6.9 The value of the aforesaid supply is to be ascertained from open market
and would be equal to open market value as per rule 27 of the CGST/SGST rules
2017. Further it is also clarified vide Notification No. 4/2019 Central Tax (Rate)
dated 29-03-2019 at paragraph (iii) 1B, which states that “Value of portion of
residential or commercial apartments remaining un-booked on the date of issuance of
completion certificate or first occupation, as the case may be, shall be deemed to be
equal to the value of similar apartments charged by the promoter nearest to the date
of issuance of completion certificate or first occupation, as the case may be.”

6.10 The time of supply in the instant case would be the time at which the
‘ cted flats are handed over by the developer to the applicant. In the instant
the applicant claims / contends that they have received their share of
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units/flats after the issuance of Completion/Occupancy certificate by Bruhat
Bengaluru Mahanagar Palike (BBMP) Vide number JDTR(S)/ADTP/OC/32/19-20
Dated 26-08-2019 for 74 units (11609 Square feet).

7. In view of the foregoing, we pass the following
RULING

The amounts received by the applicant, either by himself or through his agents,
towards sale of their share of flats are not exigible to GST, if and only if the entire
consideration related to such sale of flats is received after the issuance of
Completion Certificate dated 26.08.2019, as the said activities are treated neither
supply of goods nor supply of service in terms of schedule III of the CGST Act 2017
subject to Clause 5(b) of the Schedule-II of the CGST Act,ﬁl?

\/\);j-o,}/\\ _”}DQ

— 92010
(Dr.Ravi Prasad.M.P.) (Mashhood Ur Rehman Farooqui)
Member MEMBER Member
Karnataka Advance Ruling Authority MEMBER .
Place : Bengaluru, Bengaluru - 560 Karnataka Advance Ruling Authority
09

Date :7-11-2020 Bengaluru - 560 009
To,
The Applicant
Copy to :

1. The Principal Chief Commissioner of Central Tax, Bangalore Zone, Karnataka.
2. The Commissioner of Commercial Taxes, Karnataka, Bengaluru.

3. The Principal Commissioner of Central Tax, Bangalore West Commissionerate,
Bengaluru.

4. The Asst. Commissioner, LGSTO-120, Bengaluru.

5. Office Folder.
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